VVD Alkmaar heeft het college van B&W vragen gesteld, naar aanleiding van de verloren rechtszaak rond de Victoriebrug. De gemeente heeft volgens Rechtbank Noord-Holland geen recht op 1,3 miljoen euro schadevergoeding van de bouwer van de (brom)fiets- en wandelbrug tussen de Helderseweg en de Noorderkade.
Bouwbedrijf Oosterhof Holman was volgens de rechter niet verantwoordelijk voor de verzakking van de 'Viagrabrug'. Bovendien had de bouwer zelf de kans moeten krijgen om herstel uit te voeren. VVD-raadslid Christiaan Peetoom vraagt het college wat het van het oordeel vindt, en of het hoger beroep overweegt. Verder wil hij weten wat de financiële gevolgen en juridische kosten zijn voor de gemeente.
Peetoom vraagt zich ook af waarom Oosterhof Holman opzij werd gezet. Alkmaar Centraal meldde het verweer van de gemeente al, zoals beschreven op Rechtspraak.nl: het bedrijf zou de indruk hebben gegeven het herstel niet te willen uitvoeren. De rechter constateerde echter dat er tot begin 2018 goed overleg was.
"De gemeente was voor en tijdens de bouw van de brug op de hoogte van het feit dat de damwanden niet voldeden en vervangen moesten worden", vervolgt VVD-raadslid Peetoom bij zijn collegevragen. "Toch besloot de derde projectverantwoordelijke groen licht te geven voor de aanvang van de bouw van de brug. Hoe is het mogelijk dat de derde projectverantwoordelijke alleen de beslissing kon nemen om te beginnen met de bouw van de brug? Wat was de rol van de wethouder (mobiliteit, red.), het college?"
Daarbij komt dat gemeente op de oevers werk liet uitvoeren voor een goede aansluiting van de fietspaden op de Victoriebrug. Dat zorgde voor meer massa dan Oosterhof Holman berekende. "Waarom zijn geen nieuwe berekeningen gemaakt met betrekking tot de belasting van de oever?"
Aangezien de VVD zelf in het college zat, en nota bene de portefeuilles financiën en grondzaken beheerde, vroeg Alkmaar Centraal aan Peetoom of hij niet intern al antwoorden had kunnen krijgen. "Ik zit zelf sinds 4,5 jaar in de raad en daarnaast is de portefeuille mobiliteit bij drie wethouders van het CDA in handen geweest". Okay, maar ook de VVD-wethouder financiën en grondzaken Peter de Baat en opvolger Pieter Dijkman waren betrokken. "Mijn vragen gaat meer over in hoeverre die 1,3 miljoen al helemaal is begroot, wat de juridische kosten zijn en of er nu tekorten ontstaan. Het college heeft nogal wat plannen, dus als daar een tegenvaller bij komt, dan wil ik wel weten wat de gevolgen zijn."
Christiaan Peetoom vraagt zich ook nog af waarom de gemeenteraad niet door het college werd geïnformeerd over de uitslag van de rechtszaak, en deze via de media moest vernemen. Alkmaar Centraal was zelf snel op de hoogte doordat de redactie Rechtspraak.nl volgt op sociale media. "Maar ze hadden al wel een bericht voor kunnen bereiden", meent hij.
Peetoom richt zijn peilen nogmaals op het CDA en wil specifiek van mobiliteitswethouder Robert te Beest weten hoe hij ervoor zorgt dat dergelijke missers niet meer voorkomen.