De geleidelijke verdwijning van zwarte pieten bij lokale sinterklaasintochten zorgt bij sinterklaascomités voor een verversing van de groep vrijwilligers. Dat blijkt uit een rondgang van mediapartner NH Nieuws. Niet alle vrijwilligers kunnen zich vinden in het nieuwe uiterlijk van Piet, terwijl anderen zich juist vanwege de verandering willen inzetten voor een succesvolle intocht.
"Het zijn vooral de oudgedienden die wat moeite hebben met de veranderingen", vertelt Lida Mathot van Stichting Intocht Sinterklaas in Alkmaar. "Weet je, als je al 25 jaar lang als zwarte piet verkleed gaat - zonder ook maar enige verkeerde gedachte erover", benadrukt ze, "dan ken je alle kinderen bij hun naam, maar niemand weet wie jij bent. Het is nu anders als ze roetveegpiet zijn. Dan worden ze herkend, en dat is minder vrij."
Mathot vertelt dat het pietenbestand vorig jaar een fikse knauw kreeg. "Er is een hele kentering gekomen toen we vorig jaar besloten dat we roetveegpieten gingen doen", zegt ze. Vorig jaar lieten 10 van de 45 pieten verstek gaan. De groep is inmiddels weer aangevuld via de mensen die al meededen, die onder hun eigen vrienden weer nieuwe enthousiastelingen vonden.
Niet alleen pieten haakten vorig jaar af, maar ook orkesten. "Dus ja, we zijn wel weer naarstig op zoek naar nieuwe bands dit jaar", zegt Mathot.
Ook in Haarlem, waar de roetveegpiet al zo'n zeven à acht jaar geleden zijn intocht deed, stopte de 'vaste pietenband' er destijds mee, vertelt intochtvoorzitter Marc Schultheis, die in 2014 zelfs bedreigd werd vanwege zijn idee van een 'bloemenpiet'. "Jaren geleden kregen we nog veel nare mails en berichten op social media, maar we zijn nu veel verder in de discussie. Ik denk dat 99,9% van de mensen zich erbij heeft neergelegd."