Het vorige college van Alkmaar heeft het Rijk vorig jaar duidelijk laten weten niet meer mee wilde werken aan extra opvang van asielzoekers. OPA vindt het huidige college nogal stil over de stijgende druk die het kabinet op gemeenten legt om opvang te regelen. De fractie vraagt het college van B&W dan ook of het van plan is om zich tegen het kabinet te verzetten.
OPA herinnert het college aan twee protestbrieven die naar Den Haag zijn gestuurd, toen Alkmaar het verzoek kreeg om het voormalige AZC Robonsbosweg te heropenen. De Commissaris van de Koning kreeg te lezen: "De lokale democratie in Alkmaar heeft telkenmale zijn verantwoordelijkheid genomen voor en bij de opvang van vluchtelingen. Naar onze mening is het unfair en politiek onwenselijk (om het mild uit te drukken) om de gemeenteraad van Alkmaar nu buitenspel te zetten en de aanwijsbevoegdheid hier te gebruiken". De staatssecretaris en immigratieminister kregen diezelfde dag een brief met woorden van gelijke strekking.
Nog geen week later kreeg de Tweede Kamer een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met daarin: "Het regeerakkoord is doordesemd met de notie dat gemeenten een uitvoeringsloket zijn van rijksbeleid. Het blijkt naast het negeren van de arbitrageuitspraak rond de jeugdhulp uit de passage dat het rijk zich het recht voorbehoudt gemeenten aanwijzingen te kunnen geven."
Sinds mei voert het kabinet de druk op gemeenten echter op omdat AZC Ter Apel uit zijn voegen barst. Inmiddels wordt gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee medewerking van gemeenten afgedwongen kan worden. Opvallend daarbij is het in Europa uitzonderlijk hoge percentage van asielzoekers die een verblijfsstatus krijgen.
OPA-fractievoorzitter Victor Kloos vraagt het Alkmaarse college of het de lijn van het vorige college voortzet en probeert om het kabinet op andere gedachten te brengen. Volgens Kloos biedt het wetsvoorstel een optie voor gemeenten om te weigeren. Hij wil graag weten of zij van plan zijn om deze uitweg te benutten, als de wet wordt aangenomen.