Reclame

Gorillas stopt alweer met flitsbezorging in zes Nederlandse steden, waaronder Alkmaar. De vestigingen zijn niet winstgevend, aldus het bedrijf. De andere vijf steden zijn Almere, Hilversum, Apeldoorn, Breda en Enschede.

Gorillas meldt in een persverklaring er ‘elke dag keihard aan te werken om onze klanten een nog betere winkelervaring te bieden en ons merk verder te versterken’. Maar: ‘Het bereiken van duurzame groei vereist ook dat we voortdurend de prestaties van al onze vestigingen evalueren en ons richten op de locaties die momenteel het meest winstgevend zijn.’ Na een ‘zorgvuldige evaluatie van de verschillende strategische opties’ zegt Gorillas te hebben besloten om zes niet-winstgevende vestigingen per direct te sluiten.

Gorillas was in Alkmaar nog maar net uit de startblokken. Het opereerde vanuit een distributiecentrum aan de Helderseweg, waar tot 2015 een autodealer van Peugeot was gevestigd. De sluiting betekent dat een aantal medewerkers van Gorillas hun baan verliezen. ‘We zijn bijzonder trots en dankbaar voor wat onze teams de afgelopen periode hebben bereikt. Waar mogelijk zullen wij hen dan ook helpen bij het vinden van een nieuwe baan.’

Het van oorsprong Duitse bedrijf benadrukt wel dat de Nederlandse markt nog niet wordt opgegeven. Samen met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (New York) rekent het ons land tot zijn kernmarkten. In deze vijf landen haalt het 90 procent van zijn omzet.

In Nederland zijn momenteel vier bedrijven met een concept van flitsbezorging actief. Een van de vier, Zapp, maakte eerder al bekend dat het volledig vertrekt uit Nederland. Als reden voor het vertrek noemde het bedrijf 'de aanhoudende onzekerheid over de regelgeving’ in Nederland. Het doelt daarmee onder meer op het beleid van grote steden als Amsterdam en Rotterdam om de opening te verbieden van nieuwe distributiepunten, zogeheten darkstores. De darkstores liggen vaak in woonwijken en zorgen voor hinder vanwege aan- en afrijdende fietskoeriers, lossende vrachtwagens en geluidsoverlast.

Het fenomeen flitsbezorging, het supersnel bezorgen van boodschappen aan de deur, bestaat ruim anderhalf jaar in Nederland. Aanvankelijk was er een stormachtige groei in de coronatijd. Volgens een analyse van ABN AMRO stagneert het aantal bestellingen sinds januari, toen de laatste coronabeperkingen werden opgeheven.
Pin It
Bekeken: 5992x
Reclame