Museum BroekerVeiling is met 40.000 bezoekers per jaar een belangrijke toeristische trekpleister, maar het museum kampt met achterstallig onderhoud. Zo bewegen glazen platen of komen ze zelfs naar beneden. Het is het gevolg van werken zonder een structurele subsidie, concludeerde organisatieadviesbureau Berenschot al eerder. Het college van Dijk en Waard wil dat BroekerVeiling zich door gaat ontwikkelen naar een museum met regionale uitstraling en is bereid om de portemonnee te trekken.
Als er door de gemeenteraad ingestemd wordt met het collegevoorstel, dan zal de jaarlijkse subsidie in eerste instantie 370.000 euro bedragen. Na een evaluatie over twee jaar zou dit bedrag verhoogd kunnen worden naar 390.000 euro. De subsidie is bedoeld om het museum een gezonde basis te geven, waardoor ook voor de lange termijn investeringen kunnen worden gedaan in bijvoorbeeld tentoonstellingen of extra personeel.
Het museum in Broek op Langedijk heeft grote ambities en wil doorgroeien tot 75.000 bezoekers per jaar. Daarbij zou het museum graag nieuwe bruggen willen hebben, zodat de museumtuin en de horeca ook kunnen worden bezocht door niet-museumbezoekers, en moet de vloot worden uitgebreid met twee elektrische rondvaartboten.
Organisatieadviesbureau Berenschot heeft onderzoek gedaan naar de toekomstplannen van het museum en benadrukte tijdens een bijeenkomst op 30 mei al dat er flink geïnvesteerd moet worden. Veel andere keuzes dan een miljoeneninvestering heeft de gemeente niet, stelt het bureau. "Zoals het nu gaat is het niet toekomstbestendig. Er moet ingrijpend geïnvesteerd." Het college wil meewerken, maar houdt wel een vinger aan de pols. Tussen 2022 en 2024 krijgt het museum een eenmalige investering van 1,8 miljoen euro. "Er moet een stuurgroep komen en een plan van aanpak om dit bedrag uit te geven", zegt wethouder Nils Langedijk. "Daarna komt een evaluatie en gaan we kijken naar de volgende stap. Dat gaat om een bijdrage van 8 ton."