Reclame

Een nieuwe campagne moet meer misstanden in de vastgoedbranche aan het licht brengen in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Bergen en Castricum. De gemeenten willen een halt toeroepen aan criminele activiteiten zoals hennepkwekerijen in woningen, geheime wapenopslagen in bedrijfspanden of illegale prostitutie in een leeg kantoor.

Meld Misdaad Anoniem (M.) leidt de campagne. De initiatiefnemers stellen dat vastgoed regelmatig wordt misbruikt voor criminele doeleinden. Dat wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Volgens de vier gemeenten leidt dit tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft het ook impact op de branche zelf.

De campagne moet het bewustzijn van vastgoedmedewerkers vergroten en biedt een veilige meldplek via 0800-7000. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs raken soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren, zoals ongebruikelijke betalingen, vervalste documenten en schijnconstructies.

Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt zich daarom aan om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en wordt de drempel verlaagd om vermoedens van criminaliteit te melden.

De burgemeesters van Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. Het illegale gebruik van panden heeft impact op de leefbaarheid van buurten (onveilige gevoelens en intimidatie), creëert oneerlijke concurrentie, onveilige werksituaties en levert schade op aan panden. De gemeenten geven aan dat deze misstanden onacceptabel zijn en dat deze teruggedrongen moeten worden.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt. Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, FIU-Nederland, RIEC en veertig gemeenten.
Pin It
Bekeken: 2314x
Reclame