Hoewel Langedijk en Heerhugowaard inmiddels één gemeente zijn, gaan niet in de hele gemeente dezelfde regels gelden. Zo moeten horecabedrijven in Langedijk toch eerder sluiten dan in Heerhugowaard. Het college heeft dat besloten, nadat Langedijkers tijdens meerdere inloopbijeenkomsten kritisch waren over de plannen.

De gemeente Dijk en Waard wilde er eigenlijk niet aan, maar het gaat toch gebeuren; in de nieuwe APV wordt onderscheid gemaakt tussen de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. "Er waren grote zorgen in Langedijk over de sluitingstijden voor de horeca, die we gelijk wilden trekken met Heerhugowaard", vertelt Peter Rehwinkel. Inwoners hebben onvoldoende de kans gehad om hun zegje te doen, stelt de burgemeester. "Sommige inwoners kunnen er niet van slapen. Volgens de mensen heeft het bovendien weinig nut om overlast telefonisch te melden, omdat je dan alleen een bandje hoort."

Volgens de nieuwe APV gaan in Langedijk om 02:00 uur de deuren dicht en in Heerhugowaard pas twee uur later, maar dat is niet het enige verschil. Ook de terrassen in Langedijk moeten eerder dicht. "De terrassen gaan daar sluiten om 11 uur 's avonds en in Heerhugowaard is dat om 1 uur."

Als tegemoetkoming richting de horeca is het deurbeleid uit de APV gehaald. In Langedijk mochten er na 01.00 uur geen nieuwe bezoekers meer het café in, maar dat is nu anders. "Er moest in Langedijk aan de deur onderscheid gemaakt worden tussen nieuwe bezoekers en gasten die bijvoorbeeld buiten hebben gerookt. Dat zorgde bij veel ondernemers voor extra werk."

Na twee jaar gaat het beleid geëvalueerd worden. In de tussentijd wil de gemeente gaan kijken waar het onveilige gevoel bij inwoners vandaan komt. "De politie en boa's zullen extra gaan surveilleren en over twee jaar gaan we verder kijken naar de situatie. Uiteindelijk is het doel om een gelijke situatie in heel Dijk en Waard te krijgen."
Pin It
Bekeken: 3782x
https://ee.itk.ac.id/data/