Een hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam heeft twee koperdieven uit Alkmaar een herkansing opgeleverd om hun leven te beteren. De raadsheren legden alleen voorwaardelijke straffen op voor de diefstal van een koperen bliksemgeleider van een rieten dak in Bergen. De politierechter in Alkmaar had ze in april 2021 nog veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf, en betaling van een schadevergoeding van bijna tien mille. In plaats van celstraf kozen de raadsheren voor een herkansing zodat de Alkmaarders hun leven nu eindelijk eens op de rit kunnen krijgen.
De Alkmaarders D.T. en R.B. (beiden 40) hadden de koperdiefstal van het dak in Bergen naar eigen zeggen gepleegd, omdat een ijzerhandelaar hen had wijsgemaakt dat het huis gesloopt zou worden. De hulp van T. had B. nodig omdat hij zelf niet meer het dak op kon klimmen. Na een motorongeluk waren zijn schouders verbrijzeld.
De koperen bliksemgeleider zou 150 euro opleveren. Zijn maat klom het dak op en richtte veel schade aan om het koper te bemachtigen. Het sloopverhaal klopte niet. De woning werd verbouwd. Hun pech was dat de eigenaar van de woning na eerdere diefstallen veel camera's had opgehangen. Door deze beelden waren de verdachten uiteindelijk herkend en aangehouden.
De advocaat-generaal had in hoger beroep bij het hof zes weken cel geeist, waarvan vier voorwaardelijk, plus schadevergoeding tegen beide mannen. Het Gerechtshof koos voor een andere oplossing. B. moet maximaal een jaar naar een kliniek, zodat hij de de kans krijgt te breken met zijn drugsverslaving. Naast afkicken zou B. daar ook van zijn psychische problemen af moeten komen. De Alkmaarder moet wel meewerken aan onaangekondigde controles op drugs- en alcoholgebruik. Na het afkicken in de kliniek wordt hij in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang geplaatst.
Als stok achter de deur legden de raadsheren hem een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op. Daarbij gelden als bijzondere voorwaarden dat hij zich na klinische opname ook ambulant laat behandelen. Hij krijgt daarbij een meldplicht bij de reclassering. Bij een terugval dient hij zich opnieuw te laten opnemen. De reclassering kent hem al acht jaar doordat hij zich in ruil voor geld en drugs makkelijk laat beïnvloeden en voor het karretje laat spannen door criminele netwerken. Met die gewoonte wil hij nu afrekenen.
Mededader T. is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf plus 60 uur taakstraf. Hij lijkt inmiddels zijn leven weer aardig op de rit te hebben. Met celstraf zou hij zijn baan, aanvullende uitkering en woning dreigen te verliezen. De schadevergoeding blijft staan, zo meldt het NHD.