De land- en tuinbouwsector in de wijde regio heeft grote problemen met het vinden van huisvesting voor buitenlandse gastarbeiders, en dan met name seizoensarbeiders. Werkgevers investeren graag in goede huisvesting, maar gemeenten werken niet altijd mee. Er heerst immers ook schreeuwende woningnood voor de eigen inwoners.
Brancheorganisatie LTO Noord houdt van 12 tot en met 25 mei de 'Week van de Huisvesting' om agrariërs te helpen met het oplossen van hun huisvestingsproblemen. Het thema is 'Samen sterk voor internationale werknemers'. De week is ook voor gemeentebestuurders.
Oplossingen zijn huisvesting op een vakantiepark, in stacaravans of het dorp, maar dat is een gedoe en niet alles is wettig toegestaan. Bovendien moeten de arbeiders dan zelf vervoer hebben of het moet worden geregeld. LTO Noord probeert agrariërs onder andere te helpen huisvesting te realiseren op eigen terrein. Dat kan bijzonder lastig zijn.
Bollenboer Jan Willem Apeldoorn uit Egmond-Binnen, tevens vicevoorzitter van LTO Kennemerland-Zaanstreek, weet er alles van. Hij wordt belemmerd door verouderde bestemmingsplannen, zegt hij in het NHD. Volgens het bestemmingsplan voor zijn perceel mag hij zes arbeiders huisvesten. Veel te weinig. Bovendien vindt hij het gemeentebestuur maar besluiteloos en vast zitten in oude plannen. Vanuit Nol Bulbs & Flowers klinkt hetzelfde beklag. Het Oterleker bedrijf wil 20 appartementen voor totaal 30 personen bouwen, maar het schiet niet erg op bij gemeente Alkmaar.
Er worden tijdens de Week webinars georganiseerd en Jules Sanders houdt inloop Zoom-spreekuren. Sanders is beleidsadviseur Arbeid, Onderwijs en Ondernemerschap LTO Noord en projectleider van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Afgesloten wordt met een praktisch ingestoken webinar van Jules samen met Steve Fok, waarbij ook een online kennisbank wordt gepresenteerd. Meer op ltonoord.nl.