Reclame

Het was woensdagavond om 20:00 uur stil bij het monument nabij de kerk aan de Noordervaart in Stompetoren. Er werd net als op veel andere plekken in Nederland stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredemissies na die tijd. Voor het eerst sinds twee jaar kon de herdenking weer met publiek plaatsvinden.

Vanuit Grand Café Stompehoeve vertrok woensdagavond rond 19:50 uur een gezelschap naar het monument bij de kerk. Het monument aan de Noordervaart is opgericht ter nagedachtenis aan dertien verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen en aan alle andere burgers die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De twee minuten stilte volgde bij het monument. Vervolgens werden er kransen gelegd door wethouder Elly Konijn- Vermaas en Mark Bleijendaal, voorzitter van het 4 mei Comité. De Schermers Fanfare verzorgde de muziek.

Na de plechtigheid bij het monument werd een bijeenkomst in de kerk van Stompetoren gehouden. Wethouder Konijn- Vermaas hield een toespraak en daarnaast droegen leerlingen van groep zeven en acht van De Wiekslag een gedicht voor. Leen Spaans gaf een lezing over Truus Wijsmuller met als thema 'Vluchten in tijd van oorlog'.

De Slag bij Rustenburg vond in de nacht van 10 op 11 oktober 1944 plaats. Een Alkmaarse knokploeg krijgt in deze nacht een melding van een wapendropping in de polder Wogmeer. De dropping wordt verraden en wanneer de knokploeg bij de dijk aankomt, worden ze opgewacht door Duitse militairen. Er ontstaat een schietpartij waarbij doden vallen, maar een deel van de knokploeg weet te vluchten en vindt een schuilplaats bij de nabijgelegen boerderij Houtlust. Deze schuilplaats is al snel ontdekt door de Duitsers en de leden van de knokploeg worden ter plekke doodgeschoten. Het monument aan de Noordervaart in Stompetoren is ter herdenking van de dertien verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg omkwamen en alle andere burgers die tijdens de bezetting zijn omgekomen.

Pin It
Bekeken: 2323x
Reclame