In de Zonkantflat aan de Melis Stokelaan in Alkmaar is er al twee jaar veel gedoe rond één bewoner. Het gaat om een Syrische statushouder die met zijn familie op acht hoog woont. Volgens flatbewoners terroriseert hij hen. Eén bewoner is mishandeld en moest naar het ziekenhuis. Woonwaard lukte het vorig jaar niet om de familie weg te krijgen via de rechter, maar waagt nu volgens het NHD een tweede poging.
Zo'n twee jaar geleden betrok de Syrische man een huurwoning met zijn drie kleine kinderen en vrouw die aan MS lijdt. Naast hen kwamen zijn ouders wonen. Volgens de bewoners was het al snel mis. Agressief en intimiderend gedrag, schoppen naar honden, lawaai, spugen en vernielingen. Met name de directe buren naast en onder hem zouden het zwaar hebben. Eind vorig jaar filmde een bewoonster de man. Hij probeerde haar mobieltje uit handen te meppen, waarna hij het aan de stok kreeg met haar partner. Die werd met een kruk mishandeld en moest naar het ziekenhuis. Er komt nog een strafzaak.
Het burenconflict in de Zonkantflat werd in november najaar landelijk nieuws door PowNed. De omroep interviewde meerdere bewoners, waaronder de mishandelde man. Ook de Syriër en zijn vrouw werden geïnterviewd. Zij ontkennen alle beschuldigingen. De vrouw gooit het op racisme.
Voor die tijd waren bemiddelingen van Woonwaard al gestrand. De familie kreeg twee keer een andere woning aangeboden maar die beviel niet, met name omdat de kinderen dan naar een andere school moesten. Een gang naar de rechter werkte ook niet. Die stelde in januari dat de wooncorporatie onvoldoende aantoonde dat de man zoveel overlast gaf, en dat de bewoners zelf een aandeel hadden in de conflicten. De rechter verlangde meer bewijs en/of nieuwe gesprekken onderling.
De boze bewoners hebben echter een advocaat ter hand genomen die gesprekken afraadde, omdat ze toch nutteloos zouden zijn.
Woonwaard heeft besloten een tweede poging te wagen om de Syriër uit de Zonkantflat weg te krijgen, aldus het NHD. De advocaat van de familie zegt dat zijn cliënten geschokt zijn van de stap van Woonwaard, en gebruikt als verweer dat de klagende bewoners niet in gesprek willen. Hij spreekt van "uitlokking".
De advocaat van de klagers probeert tastbaar resultaat te krijgen door via de rechter beperkingen af te dwingen. Zo willen zijn cliënten dat de man de lift niet meer gebruikt (ook al woont hij acht hoog) en afstand tot hen houdt. Doet hij dit niet, kunnen bewoners dit vastleggen als bewijsmateriaal. Ook komt er nog een strafzaak vanwege de mishandeling.