Koos Woestenburg uit De Rijp is 'tile hunter', ofwel tegeljager. Op de fiets probeert hij zoveel mogelijk 'tegeltjes' te doorkruisen op zijn digitale landkaart. Hij heeft al zoveel aaneengesloten vlakken van 2,5 km2 gescoord dat hij bijna heel Nederland al heeft 'uitgespeeld' en internationaal de bijnaam King of the Clusters heeft gekregen.
In de app zit een wereldkaart met daarop een raster en ieder vakje is één vierkante Engelse mijl. De lol is om zoveel mogelijk 'tegels' te scoren en grote clusters te creëren. Het volstaat om de 'tegel' even kort te bezoeken, maar er zijn evengoed genoeg uitdagingen. Ook binnenlandse wateren en de kust zijn namelijk betegeld, vertelde Koos tegen mediapartner NH Nieuws.
"Langs de kust van Callantsoog, kan ik als ik bij eb mijn schoenen uitdoe, nog net een tegeltje halen", zei Koos. Toen er ijs lag op het Markermeer greep hij daar zijn kans om een tegeltje mee te pikken. Maar ook andere factoren spelen mee: zo is de tegel op de marinebasis in Den Helder niet bereikbaar. Maar iemand had hem getipt dat hij op de Marinedagen terecht kan.
Inmiddels heeft Koos zo'n beetje heel Nederland gehad. "Hier is het ook relatief makkelijk", vertelde de Rijper tilehunter. "Nederland en België zijn vlakke landen met hele dichte wegennetwerken. Ik volg ook iemand die woont in Zwitserland, daar is het een heel gedoe om tegeltjes te halen langs die berghellingen". Inmiddels breidt Koos zelf uit in België en Duitsland.
De liefde voor het vastleggen van waar hij allemaal is geweest, had Koos al voor de tijd van smartphones: "Ik hield mijn fietstochten al bij. Vroeger op landkaarten en later digitaal. Dan probeerde ik altijd op plekken te komen waar ik nog niet geweest was. Toen werd ik gewezen op tilehunten en zag ik de vierkantjes de kaart mooi vullen."
Koos vindt het spel vooral leuk omdat het prikkelt om wat te ondernemen. "Je mag fietsen, kanoën, wandelen... het maakt allemaal niet zoveel uit. Het is een extra reden om er op uit te gaan en je komt op plekken waarvan je het niet had verwacht."
Internationaal staat Koos bekend als 'King of the Clusters', omdat hij zoveel clusters van vlakken hij heeft. "Ik heb geen beker of zo, maar het is wel heel leuk", zegt hij. Maar voor hoe lang hij die naam houdt, weet hij niet: "Er is veel concurrentie."