Het ontslag van Jan Zijp, de ex-directeur van scholenkoepel Ronduit, is door de voorzieningenrechter geschorst. Dat geldt ook voor de schorsing die hem daarvoor al was opgelegd door de Raad van Toezicht. De rechter oordeelde dat de RvT rechtmatig handelde, maar dat het ontslag te voorbarig was. De diverse partijen kregen de opdracht om opnieuw met elkaar om de tafel gaan zitten voor een oplossing. Jan Zijp gaat intussen volgende week weer aan het werk.
Jan Zijp was bijna zestien jaar bestuursdirecteur van Ronduit, toen de Raad van Toezicht in oktober zijn ontslag aankondigde. Dat besluit werd teruggedraaid, maar in februari zette de RvT hem op non-actief. Zijp zegt dat hij werd geschorst omdat hij kritiek had geuit op de RvT-leden, nadat ze zichzelf opnieuw een fikse verhoging van vergoeding hadden toebedeeld. Iets dat de RvT ontkende. Sowieso boterde het al niet in wat van buitenaf lijkt op een machtsstrijd; Zijp vindt dat de RvT zichzelf steeds meer bestuurstaken toebedeelde. Hoe dan ook, de directeur spande een kort geding aan, omdat drie van de vijf RvT-leden volgens hem onbevoegd waren, dus ook om hem te schorsen.
RvT-leden Frank Sengers en Richard Liefting dienden langer dan twee termijnen en dat mag niet. De twee begonnen als invallers en draaiden derhalve geen volle eerste periode van vier jaar. De RvT ging ervan uit dat de acht jaren vol gemaakt mochten worden en de schooldirecteuren, inclusief Zijp zelf, gingen onwetend akkoord. Na zijn schorsing ontdekte Zijp dat het maximum aantal termijnen leidend is, níet de tijdspanne. En dan was er nog Willemijn Groot, die slechts aspirant-lid / adviseur was.
De Alkmaarse gemeenteraad zette Sengers en Liefting met terugwerkende kracht aan de kant. Onder protest gingen de twee akkoord. Groot stapte uit zichzelf op vanwege de spanningsvelden. Een ruime meerderheid van de schooldirecteuren van Ronduit wilde dat ook de twee resterende RvT-leden Esther Spetter en Door Nubé opstapten, maar dat gebeurde niet. Sterker nog, twee dagen voor het kort geding ontsloegen zij Jan Zijp alsnog, met steun van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van Ronduit die helemaal schoon schip wilde.
De schorsing en het ontslag waren rechtmatig, aldus de rechter. Bij voorkeur bestaat de Raad van Toezicht uit vijf personen, maar deze mag al functioneren met één verkozen persoon. Het ontslag was volgens hem echter wel voorbarig - twee dagen voor het kort geding - en daarom draaide hij deze terug met de opdracht om opnieuw met elkaar om de tafel te gaan.
Gjerryt Leuverink, persvoorlichter van Ronduit, vertelt dat deze opdracht ter harte wordt genomen. Hij beaamt dat er in korte tijd veel gebeurd is, waaronder het vertrek van drie RvT-leden en de aanstelling van interim-directeur Jethro Nieuwenhuis, en dan nu het vonnis. "We hebben er gisteren kennis van genomen en nemen het zeer serieus. Er wordt nu intern met elkaar besproken van 'hoe doen we dit nu met elkaar netjes en handig', inclusief Jan Zijp. Je kan toch niet zomaar met elkaar op oude voet verder. Het is schakelen en kijken 'hoe dan nu'."
Leuverink kan nog niet zeggen hoe de vlag er nu bij hangt bij de diverse partijen en hij speculeert dat er mogelijk meer mensen zijn die nog hun inzichten willen geven. Feit is dat één twistpunt, de fiks hogere beloningen die de RvT-leden zichzelf gunden, in stand zijn gehouden.
De persvoorlichter wil benadrukken dat de scholen ondertussen gewoon doordraaien. "Dat gaat goed. De organisatie ligt niet lam."