Reclame

Vrijdag vond het tweede 'Dit is onderwijs' festival plaats in het Alkmaarse sportcomplex De Meent. Dit regionale festival is niet alleen voor iedereen die op een of andere manier bij het onderwijs betrokken is, maar ook andere mensen die interesse hebben in educatie die meegaat met de veranderende samenleving. Igor Verettas: "De klassieke vorm is met alle huidige technische middelen en uitdagingen niet meer van deze tijd".

"'Dit is Onderwijs' is twee jaar geleden opgericht omdat de maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs nú", vertelt medeorganisator Igor Verettas aan Alkmaar Centraal. "Kinderen krijgen andere uitdagingen voor hun neus. Dat is heel breed, van bijvoorbeeld klimaatverandering en tot de toenemende ongelijkheid in welvaart. Het zijn best diepe vragen en die worden verwaarloosd. Er is echt hervorming van het onderwijs nodig. Vragen daarbij zijn: waartoe dient onderwijs, en wie weet moeten we het huidige concept 'school' loslaten en het opnieuw definiëren."

In het mbo wordt inmiddels intensief samengewerkt tussen scholen en bedrijven. "Het mbo loopt wat voor, maar het basis- en voortgezet onderwijs lopen achter", stelt Igor. Hij is dan ook blij dat een derde van de bezoekers van het festival niet uit het onderwijs kwam. "Er waren zo'n 100 mensen uit het bedrijfsleven, cultuur en natuureducatie. Dat vind ik briljant. Volgend jaar wordt het veel groter, willen we dat nog veel meer mensen aanhaken."

Een mooi voorbeeld is 'De jeugd denkt mee Monday'. Derdeklassers van het Stedelijk Dalton College Alkmaar werken samen met de gemeente, Stadswerk072 en supschool El Kombi SUP aan een methode om efficiënt zwerfvuil uit de Alkmaarse wateren te vissen. En zo heeft heeft Hoogheemraadschap een interactief programma voor basisscholen over water, afval en energie.

Dagvoorzitter bij het festival was Ben van der Burg. De oud-topschaatser is commercieel directeur bij Triple, een digitale ontwikkelaar in Alkmaar. Hij is een gepassioneerd spreker en expert op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en innovatie & trends. Streekstad Centraal sprak hem eerder in een podcast over onderwijs.

De eerste spreker was Kees Klomp, lector betekeniseconomie op de Hogeschool van Rotterdam. Hij sprak enthousiast over het bouwen van bruggen tussen het onderwijs en ondernemen. Anja Schouten verzorgde uiteindelijk de nabeschouwing. Ook met de Alkmaarse burgemeester heeft Streekstad Centraal een podcast gemaakt.

"Het leren vooral binnen school, daar moeten we vanaf. We moeten veel meer verbinden. Mensen van buiten de school in, kinderen meer naar buiten. We moeten kinderen de ruimte geven voor hun nieuwsgierigheid en talenten. Daar ga je veel meer mensen bij nodig hebben. En als mensen samen iets willen kan er zóveel. Dat zie je nu aan de hulp voor Oekraïense vluchtelingen."
Pin It
Bekeken: 3662x
Reclame