De gemeente Dijk en Waard wil inwoners gaan informeren over woonfraude en hoe een melding gedaan kan worden. Dat laat het college weten in een reactie op vragen van raadslid Ben Hoejenbos (VVD).
Volgens Hoejenbos zijn er tussen de gemeente en woningcorporaties geen specifieke afspraken gemaakt om woonfraude tegen te gaan, hoewel signalen van mogelijke woonfraude in meerdere woningen in Dijk en Waard er wel zijn. Het raadslid zoekt opheldering en stelt vragen over hoe het college kijkt naar woonfraude en wat de gemeente eraan gaat doen. In een reactie laat burgemeester Peter Rehwinkel weten dat het college ook vindt dat woonfraude stevig moet worden bestreden. "We hebben aandacht voor het probleem woonfraude. We zijn aangesloten bij de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit, de Landelijke Stuurgroep Interventieteams van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en hebben in 2017 een convenant gesloten. ‘Plan van aanpak woonfraude’ is destijds gesloten door gemeenten Langedijk en Heerhugowaard met twee lokale woningcorporaties, Halte Werk en de politie. Met deze partijen worden mogelijke signalen van woonfraude besproken." De burgemeester geeft wel toe dat er bij de aanpak rondom woonfraude ruimte is voor verbetering: "Door beschikbare capaciteit en middelen wordt afgewogen welke signalen met voorrang worden opgepakt."
Naast het convenant en het aansluiten bij samenwerkingsverbanden, is er binnen de begroting 50.000 euro gereserveerd voor de aanpak van woonfraude. Het is al jaren voor inwoners mogelijk om vermoedens van woonfraude door te geven aan de gemeente of bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem, maar Dijk en Waard wil actief gaan informeren. "Wij zijn voornemens om vanaf het tweede kwartaal te communiceren over de verschillende vormen van woonfraude en over hoe inwoners melding kunnen doen."