Scholenkoepel Ronduit wil definitief afscheid nemen van directeur-bestuurder Jan Zijp. De Raad van Toezicht krijgt de steun van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad om de topman van Ronduit te ontslaan. Zijp stond al op non-actief, maar deze week heeft de onderwijsbestuurder ook de ontslagbrief ontvangen.
Over de achtergrond van de breuk tussen Zijp en Ronduit willen beide partijen al maanden geen duidelijkheid geven, maar daar kan donderdag verandering in komen. Dan dient een rechtszaak die door Zijp is aangespannen.
Eind november kondigde de Raad van Toezicht van Ronduit plots het vertrek van diens topman aan per 1 februari. Die had toen bijna zeventien jaar aan het roer gestaan van de scholenkoepel. De vertrekdatum werd met enkele maanden uitgesteld omdat de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad zich zorgen maakte over de continuïteit van het bestuur. Toen de lokale politiek in januari lucht kreeg van het conflict, werd Zijp alsnog op non-actief gesteld. De schermutselingen tussen directie en Raad van Toezicht leidden uiteindelijk tot het vertrek van twee van de vier leden van de Raad van Toezicht, omdat de Alkmaarse gemeenteraad een eerdere herbenoeming terugdraaide uit onvrede over de toezichthouders.
Ook de andere directieleden mengden zich in de strijd. Op de dag van de vergadering van de gemeenteraad zegden 17 van de 20 directieleden het vertrouwen op in de Raad van Toezicht. Die had in de ogen van de schooldirecteuren niet goed opgetreden, waardoor Ronduit reputatieschade opliep. Er was wel vertrouwen in de directeur Bedrijfsvoering Jethro Nieuwenhuis en de directeur Onderwijs & Kwaliteit Wytze Niezen. Die besturen nu tijdelijk de scholenkoepel.
Het ontslag van twee leden van de Raad van Toezicht heeft niet tot een koerswijziging geleid van de toezichthouders. Een omstreden verhoging van de eigen beloning voor de toezichthouders wordt niet teruggedraaid. Ook het afscheid van Jan Zijp werd niet heroverwogen. Toch is iedereen weer 'on speaking terms' met elkaar, zo stelt woordvoerder Gjerryt Leuverink van Ronduit. "Er is behoefte aan rust en men wil nu vooruit. Men wil zich weer met onderwijs bezig gaan houden".
Interim-bestuurder Jethro Nieuwenhuis wil benadrukken dat de bestuurlijke perikelen het onderwijs niet hebben lamgelegd: "Ronduit en de scholen hebben ook de afgelopen tijd, ondanks de onrust, gewoon prima gedraaid. Dat geeft veel vertrouwen”, aldus Nieuwenhuis: “We werken nu samen verder aan rust en continuïteit, het is tijd om weer vooruit te kijken.” Ook benadrukt Ronduit dat de hele organisatie veel waardering heeft voor de inzet van Jan Zijp, 'voorafgaand aan deze situatie': "Daar is vanuit de RvT, in woord en daad, ook steeds blijk van gegeven en daar doen wij verder niets aan af. Wij hopen van harte dat hij een nieuwe weg vindt buiten de stichting".
Ronduit biedt openbaar onderwijs op achttien scholen voor basisonderwijs in Alkmaar. Ook negen vestigingen van De Spinaker, dat speciaal onderwijs biedt voor 4- tot 18-jarigen, vallen onder Ronduit. Ronduit is daarmee de grootste onderwijskoepel in de regio.
Bronnen die bekend zijn met het conflict tussen Jan Zijp en de Raad van Toezicht hebben gesteld dat kritiek van Zijp op de verhoging van de beloning voor de leden van de Raad van Toezicht een rol heeft gespeeld. Nadat dit in de publiciteit kwam, werd Jan Zijp op non-actief gesteld. Daarop heeft Zijp de rechtsgeldigheid van dit besluit aangevochten door te stellen dat twee van de vijf leden van de Raad van Toezicht in 2021 onreglementair een tweede keer zijn herbenoemd. Juristen beaamden dat, waarna de gemeenteraad de herbenoemingen terugdraaide. De gemeenteraad droeg het college daarna op om 'alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de bestuurlijke continuïteit te waarborgen'. Met die opdracht is voorlopig onderwijswethouder Elly Konijn belast. Een maand later ruimden de twee toezichthouders wiens herbenoeming was teruggedraaid het veld. Dat ging om voorzitter Richard Lieftink en Frank Sengers. Een aspirant-lid dat een vacature zou invullen, trok zich na alle commotie terug als kandidaat-toezichthouder.
De twee resterende toezichthouders Esther Spetter en Door Nubé stellen dat alle besluiten het afgelopen jaar unaniem zijn genomen in de Raad van Toezicht, en dat die besluiten daarom overeind blijven. Dat geldt zowel voor het besluit om de eigen beloning in stappen te verhogen, als het besluit om afscheid te nemen van de directeur-bestuurder. Spetter en Nubé leiden nu de sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur-bestuurder en de werving van nieuwe leden van de Raad van Toezicht.