Er ontbreekt op de gasmarkt een Europees certificatensysteem zoals dat er wel is op de elektriciteitsmarkt met grijze en groene stroom. Daardoor valt de herkomst van ingekocht aardgas nauwelijks te traceren. Het is daarom niet uitgesloten dat gemeenten in de regio Alkmaar en grootverbruiker HVC Energie Russisch aardgas inkopen. HVC Energie en de regiogemeenten hebben in ieder geval geen rechtstreekse contracten afgesloten met Gazprom of een van de dochterbedrijven van het Russische staatsbedrijf.

Dat meldt HVC Energie desgevraagd aan Streekstad Centraal, naar aanleiding van de discussie over Russisch aardgas na de inval van Rusland in Oekraïne. De gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard kopen hun aardgas in via HVC Energie. De gemeente Bergen heeft een contract met Eneco en de gemeente Heiloo koos eerder voor Greenchoice.

HVC is een grootverbruiker van aardgas. Op piekmomenten levert de afvalcentrale te weinig restwarmte voor het warmtenet, waardoor er bijgestookt moet worden met aardgas. "Over tien jaar willen we daar groengas voor gebruiken, bijvoorbeeld uit gft of vergisting van rioolslib. Maar zover zijn we nu nog niet", stelt productmanager Joris Obbens van HVC Energie.

Obbens legt uit dat HVC al tientallen jaren een contract heeft met het Nederlandse groothandelsbedrijf GasTerra. Dit bedrijf is ooit opgericht voor het verhandelen van het Groninger gas. Dat bedrijf wordt echter over twee jaar opgeheven omdat de winning van Groninger aardgas wordt afgebouwd. "Wij weten dat GasTerra ook gas vanuit het buitenland moet inkopen om aan de vraag te voldoen. Hiervoor is dus geen certificatensysteem dat een bepaalde herkomst garandeert".

Daarnaast levert HVC Energie gas aan een groot aantal klanten (inclusief gemeenten). Obbens: "Zelf produceren we Groen Gas (opgewerkt biogas) uit gft, dit is volledig groene energie. Voor het overige deel dat we daarnaast nog nodig hebben, hebben wij een contract afgesloten met het Europese groothandelsgasbedrijf OMV, dat oorspronkelijk Oostenrijks is. Wij hebben contractueel vast laten leggen dat OMV er alles aan doet om het gas dat HVC nodig heeft, te verkrijgen uit Noorwegen, Roemenië, Oostenrijk en via de LNG terminal in Rotterdam". Maar door het ontbreken van een certificatensysteem krijgen HVC Energie en de afnemers ook hierover geen garanties.

Obbens benadrukt dat HVC zich richt op het aardgasvrij maken van de gemeenten, die aandeelhouder zijn van HVC.
"In gemeenten zoals Alkmaar, Dijk en Waard, Dordrecht, Sliedrecht, Gorinchem en Hoorn halen wij woningen en bedrijven van het gas af en sluiten ze aan op het warmtenet. Hiervoor gebruiken wij restwarmte en ontwikkelen wij steeds meer duurzame bronnen in Nederland". Volgens Obbens is dit echter een proces van jaren.
Pin It
Bekeken: 5821x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/