Ouders uit de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk zetten in 2021 946 baby’s op de wereld. Dat zijn er 48 meer dan in 2020. Baby's die werden geboren in ziekenhuizen buiten de gemeentegrenzen, zijn daarbij meegeteld. Door de grotere aanwas van jongste inwoners moet het subsidieplafond worden verhoogd van de regeling voor peuteropvang en voorschoolse educatie van de nieuwe gemeente Dijk en Waard.
In 2019 waren er in beide fusiegemeenten minder baby's geboren dan in eerdere jaren. Toen zagen 818 baby's het levenslicht, 65 minder dan het jaar daarvoor. In de coronajaren 2020 en 2021 is het aantal bevallingen weer aangetrokken. Wethouder John Does heeft daar geen verklaring voor: "Het is wel opvallend, maar ik zou niet weten hoe dat komt. Wellicht heeft het met corona te maken, maar het kan ook zijn dat het komt door de nieuwe wijk De Draai. Daar wonen veel jonge gezinnen."
Het heeft in ieder geval gevolgen voor de peuteropvang in de komende jaren. De gemeente reserveert hier nu 382.500 euro voor. Het budget was 300.000 euro. De regeling is bedoeld voor kinderen van ouders die niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming via de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Daarmee kunnen deze peuters twee dagdelen naar de voorschoolse opvang.
Volgens wethouder John Does blijkt peuteropvang onmisbaar voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van kinderen. "Kinderen die niet deelnemen aan de voorschoolse opvang hebben een veel grotere kans op taalachterstand. En als je in de vroegste leeftijd eenmaal een achterstand oploopt dan is het verdomd lastig om dat later nog eens in te halen."
Zonder verhoging van het subsidieplafond zouden opvangorganisaties in de toekomst waarschijnlijk peuters moeten weigeren. Dat wil de nieuwe gemeente Dijk en Waard voor zijn.