Reclame

Raadslid Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen (BBB) wil op korte termijn duidelijkheid over het ICT-project dat de afgelopen weken in het nieuws kwam door vier door de BUCH verloren rechtszaken. Volgens BBB heeft het verantwoordelijke bestuur van De BUCH mogelijk ernstige steken heeft laten vallen met grote financiële tegenvallers tot gevolg: "Behoorlijk Bestuur Bergen ziet in negatieve zin deze ambtelijke Werkorganisatie zelfs steeds verder wegglijden" schrijft Bruin.

De vragen van Bruin gaan vooral over het uitblijven van de integratie van de vier ICT-systemen van de verschillende BUCH-gemeenten. Die voegden vijf jaar geleden de ambtelijke organisaties samen.  Inmiddels had allang gewerkt moeten worden met gezamenlijke hardware en software. BBB wil weten waarom dat nog steeds niet voor elkaar is en wat het uitblijven van de integratie de belastingbetalers extra kost. Een andere vraag die beantwoord moet worden, is wanneer de vier systemen dan wel in elkaar geschoven zullen zijn.

Bruin brengt in herinnering dat er een advies lag om de gemeenteraden nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 een overzicht te geven van manieren waarop de gemeenteraden de BUCH beter kunnen aansturen en controleren. Bruin heeft vergeefs gezocht naar het overzicht en wil nu weten of dat al eens is gemaakt. Zo niet, dan hoort hij graag wanneer het komt.

De vragen zijn woensdag ingediend. Dinsdag stelde het CDA Bergen al vragen over de ICT-kwestie. Afgelopen weekend werden vragen gesteld door drie raadsfracties in Heiloo. Bruin wil dat de antwoorden op die vragen ook naar hem gaan. Hij kan niet online opzoeken wat die vragen zijn, omdat ze niet op de website van Heiloo staan en de computersystemen van de vier BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo na vijf jaar samenwerking nog niet zijn samengevoegd.

Door de ICT-platformen van de vier gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo 'gelijk te trekken' en 'met elkaar te verbinden' kon er jaarlijks 2,6 miljoen euro worden bespaard, bijvoorbeeld op dubbele licenties voor software. Het project kostte 770.000 euro om ICT-specialisten langer in dienst te houden die al bekend waren met de ICT-systemen binnen de BUCH.

De besparing werd na aftrek van de kosten alvast ingeboekt in de meerjarenbegrotingen van de vier gemeenten. Nadat er wijzigingen waren in het management van de BUCH, ontstonden twijfels over het project en de facturen. Hoffman Bedrijfsrecherche werd ingeschakeld en de verantwoordelijk ambtenaar binnen de BUCH werd op staande voet ontslagen. Bij het Openbaar Ministerie werd aangifte gedaan van fraude.  Bij de daaropvolgende rechtszaken wist de BUCH echter niets hard te maken.

De ontslagen ambtenaar won in 2020 zijn rechtszaak en moest van de rechter achterstallig loon en een flinke schadevergoeding krijgen. In hoger beroep kreeg de man zelfs nog een hogere schadevergoeding: 75.000 euro. Een schadevergoeding van een half miljoen die door de BUCH was geëist van de ICT-bedrijven, werd door de Haagse rechtbank afgewezen. De eisen van de BUCH waren zo slecht onderbouwd, dat de BUCH volgens de rechter het recht verspeelde om de gebreken in de bewijsvoering te herstellen. Tegen die uitspraak is de BUCH weer in hoger beroep gegaan.

Pin It
Bekeken: 2487x
Reclame