Reclame

De ambtelijke werkorganisatie van de BUCH moet voor 1 maart duidelijk maken waarom ze in hoger beroep willen gaan in een rechtszaak die ze in november verloren. In die zaak beschuldigde de BUCH twee ICT-bedrijven van valse facturen en eiste vergeefs tonnen schadevergoeding. Een vordering om met de motivatie te komen voor het hoger beroep is deze week bij de BUCH bezorgd door de gerechtsdeurwaarder.

Dat meldt Jeroen Camijn, een van de gedupeerde ondernemers die door deze zaak wordt achtervolgd. Als er niet op tijd een motivatie wordt ingediend, verwerpt het Gerechtshof automatisch het hoger beroep zonder dat er een nieuwe rechtszaak komt. De BUCH wilde de motivatie voor het hoger beroep langer uitstellen, maar daar nemen de gedupeerde ICT-ondernemers geen genoegen meer mee: "Volgens mij probeert de BUCH zo lang mogelijk onder verantwoording uit te komen. Sinds 2020 hebben ze hierover al vier rechtszaken verloren, en zijn ze door de rechters zwaar op de vingers getikt. Het lijkt wel alsof het zo lang mogelijk verlengen van de gerechtelijke procedures een trucje is om de eigen fouten zo lang mogelijk te verhullen, liefst tot na de verkiezingen", zo stelt Camijn.

De BUCH weigert de pers te woord te staan over de reeks van verloren rechtszaken, en ook raadsleden krijgen te horen dat hierover geen toelichting kan worden gegeven zolang de zaak nog onder de rechter is. In verschillende gemeenteraden wil men inmiddels wel meer weten. Maandag werden in Heiloo raadsvragen gesteld en dinsdag volgde het CDA in Bergen. Het CDA wil onder meer weten waarom de gemeenteraden pas op 16 februari werden geïnformeerd over de rechtszaak die al in november vorig jaar werd verloren.

Het CDA wil ook een toelichting waarom de BUCH in juni 2020 aangifte deed tegen een ambtenaar wegens fraude, terwijl in een lijvig rapport van Hoffman Bedrijfsrecherche stond dat er geen bewijs voor fraude was gevonden. Ook wil het CDA weten of het klopt dat Europese aanbestedingsregels werden ontweken bij dit project. Het CDA wil op alle vragen antwoord voor de raadsvergadering van 8 maart, zodat er mogelijk nog over gedebatteerd kan worden.

Jeroen Camijn vreest dat de BUCH opnieuw zal proberen om de raadsleden op het verkeerde been te zetten met de antwoorden: "Ze hebben eerder gerapporteerd dat ze vorig jaar tonnen hebben bespaard op de inhuur van ICT-specialisten. Wat ze weglieten, was dat door het stopzetten van ons project de ingeboekte besparing van 2,6 miljoen euro per jaar niet werd gehaald, en dat de BUCH vijf jaar na de oprichting nog steeds met torenhoge kosten voor de hardware en software zit".

Door de ICT-platformen van de vier gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo 'gelijk te trekken' en 'met elkaar te verbinden' kon er jaarlijks 2,6 miljoen euro worden bespaard, bijvoorbeeld op dubbele licenties voor software. Het project kostte 770.000 euro om ICT-specialisten langer in dienst te houden die al bekend waren met de ICT-systemen binnen de BUCH.

De besparing werd na aftrek van de kosten alvast ingeboekt in de meerjarenbegrotingen van de vier gemeenten. Nadat er wijzigingen waren in het management van de BUCH, ontstonden twijfels over het project en de facturen. Hoffman Bedrijfsrecherche werd ingeschakeld en de verantwoordelijk ambtenaar binnen de BUCH werd op staande voet ontslagen. Bij het Openbaar Ministerie werd aangifte gedaan van fraude.  Bij de daaropvolgende rechtszaken wist de BUCH echter niets hard te maken.

De ontslagen ambtenaar won in 2020 zijn rechtszaak en moest van de rechter achterstallig loon en een flinke schadevergoeding krijgen. In hoger beroep kreeg de man zelfs nog een hogere schadevergoeding: 75.000 euro. Een schadevergoeding van een half miljoen die door de BUCH was geëist van de ICT-bedrijven, werd door de Haagse rechtbank afgewezen. De eisen van de BUCH waren zo slecht onderbouwd, dat de BUCH volgens de rechter niet langer hierover mocht procederen. Tegen die uitspraak is de BUCH weer in hoger beroep gegaan.

Pin It
Bekeken: 2816x
Reclame