Alkmaarse stadsarcheologen zijn bezig met een opgraving op de plek waar tot voor kort de keuken stond van restaurant Het Gulden Vlies. Op de hoek Koorstraat - Lindegracht wordt al eeuwenlang horeca bedreven. Al voor het Alkmaars beleg in 1573 stond hier herberg 'Het Gulden Vlies' bij de toenmalige stadspoort. De vloer van deze herberg was dan ook het eerste dat werd blootgelegd. Maandag werden onder meer een kelder en een vingerhoed uit rond 1650 ontdekt.
"Inmiddels hebben we hier een wirwar aan kelders,” vertelt stadsarcheoloog Nancy de Jong. “Er is een kelder met een toegang van buiten en met een binnentrap. Vervolgens gaat die kelder weer over in een andere kelder, enzovoort, enzovoort. Het is een waar kelderparadijs! Met ook veel opstaande muurtjes. Het oudste wat we hebben gevonden gaat wel terug naar 1500. Of hier toen al horeca zat, weten we niet, daarvan wordt pas officieel melding gemaakt in 1563."
"Waarschijnlijk zijn die kelders in de loop der jaren steeds een beetje aangepast aan het gebruik van dat moment. Dit is heel bijzonder voor ons, want normaal leggen we eigenlijk alleen platte vlakken bloot. Maar door die muurtjes van soms dus wel 80 cm hoog, kunnen we echt ergens ín staan. Bij uitzondering hebben we dus een echte 3D-beleving en dat is wel zo gaaf!”
In de 16e eeuw hield de binnenstad van Alkmaar op bij de Lindegracht en de Oudegracht. Aan het einde van de Koorstraat werd in 1532 de Oude Kennemerpoort of Gevangenpoort gebouwd. Later werd herberg Het Gulden Vlies strategisch direct bij de poort gebouwd. Officiële bronnen maken melding van ene Meester Andries Cloeck die in 1563 werd ingeschreven als poorter van Alkmaar. En zijn beroep was ‘waard in Het Gulden Vlies’. De horeca op deze plek sindsdien vrijwel altijd deze naam gedragen.
Twee jaar geleden werd het restaurant overgenomen door Daan Touw en Remco de Boer van café De Koning op de Platte Stenenbrug. Het plan was om rigoureus te verbouwen, uiteraard met behoud van de monumentale elementen en om daarna de eeuwenoude horecatraditie voort te zetten. Corona gooide roet in het eten, maar nu is het dan eindelijk zo ver. De sloop van het bijgebouw is een gulden kans voor archeologisch onderzoek.
Burgemeester Anja Schouten, die in oktober ook met grote belangstelling de opgraving volgde aan de Molenbuurt, kwam op de eerste dag een kijkje nemen. De gemeente maakte hier een video van voor op YouTube. Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp ging dinsdag langs.