Reclame

In 2012 voorkwam een groep Alkmaarders en de Historische Vereniging Alkmaar de sloop van de Ringersfabriek. Na 10 jaar en meerdere plannen wordt het pand nu een nieuw leven ingeblazen met horeca en appartementen. KunstNetTV sprak André Bakker van Adapt Alkmaar over de renovatieplannen en de sloop van onder andere de zo herkenbare voorgevel. Hij vraagt zich af wat er straks nog over is van de erfgoedwaarde van de Ringersfabriek.

Arno Boon van de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi), is al meer dan 25 jaar betrokken bij het herbestemmen van bijzondere gebouwen. Hij vertelt in deze nieuwe uitzending van KunstNetTV welke problemen naar voren kunnen komen bij de restauratie van industrieel en cultureel erfgoed. Erfgoed dat zeldzaam is in Alkmaar, De chocoladefabriek is naast het Eyssen aan de Kanaalkade het enige nog zichtbare overblijfsel van de industrialisatie eind 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw.

In 1905 begon Hendrik Ringers de chocolade- en bonbonfabriek aan het Varnebroek. Zijn chocolade werd alom gewaardeerd en niet alleen in Alkmaar. In 1920 werd eerste steen van de nieuwe fabriek aan het Noordhollandsch Kanaal gelegd. Nadat generaties Alkmaarders in de chocoladefabriek hadden gewerkt en de geur van cacao een vast gegeven was geworden in de omgeving, sloot 50 jaar later de Ringersfabriek z’n poorten. Daarna vestigde Klercq Woonwereld zich in het pand en bekleedde begin jaren 80 de prachtige stenen voorgevel met witte platen voor een modernere uitstraling. In die tijd werd de Ringersfabriek nog niet gezien als industrieel erfgoed.

Vanaf 2008 kwam de Ringersfabriek in handen van verschillende vastgoedontwikkelaars, die allerlei toekomstplannen voor deze plek onderzochten. Arthur Dontje van Dobla Chocolade had grootse plannen met een gerestaureerde chocoladefabriek, terwijl anderen pleitten voor sloop van het overjarige complex. In 2018 werd de Ten Brinke Group de nieuwe eigenaar die de herontwikkeling van de oude chocoladefabriek na jarenlange plannenmakerij ter hand nam.

De nieuwe uitzending van KunstNetTV is dagelijks om 10:00 en 22:00 uur te zien op televisie bij Streekstad Centraal. Kijk ook op kunstnet.tv en de sociale media van KunstnetTV.
Pin It
Bekeken: 2113x
Reclame