De brandweer rukt zo’n 2.000 keer per jaar uit om een schoorsteenbrand te blussen. Logisch dus, dat je bang bent dat er brand uitbreekt door je open haard. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen een woningbrand voorkomen. Dit zijn een paar praktische tips, waaronder schoorsteenvegen.
Schakel een schoorsteenveger in
Van brand tot koolstofmonoxidevergiftiging: vuil in de schoorsteen kan voor allerlei problemen zorgen. Dit kun je voorkomen door minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Stook je vaak en niet alleen bij speciale gelegenheden? Doe dit dan tweemaal per jaar. Schoorsteen vegen is een vak apart. Ga dus niet alleen aan de slag, maar schakel hier altijd een professionele schoorsteenveger voor in.
Hou je kachel schoon
Zorg daarnaast ook dat je kachel in de tussentijd zo schoon mogelijk is door regelmatig de as te verwijderen. Te veel as kan leiden tot verstoppingen of zorgen dat de ventilatie het niet goed meer doet. Dit verhoogt weer de kans dat er koolmonoxide vrijkomt. Als je dit giftige gas inademt, raak je al snel bewusteloos en kun je zelfs komen te overlijden.
Voorzichtig met versieringen
Natuurlijk wil je het zo gezellig mogelijk maken rondom de haard of kachel. Maar let er wel op dat je decoraties en spullen altijd op veilige afstand van het haardvuur plaatst. Staan er meubels rond de haard of ligt er een vloerkleed? Check dan of het materiaal brandwerend is en niet makkelijk in de brand kan vliegen. Vermijd brandgevoelige stoffen als katoen, jute en viscose of behandel deze met een brandvertrager.
Stook veilig
Ook door veilig te stoken kun je het risico op brand flink verkleinen. Stook altijd alleen met hout dat schoon, droog en onbehandeld is. Als je zelf gehakt hout wil gebruiken, check dan eerst met een houtvochtmeter of het droog genoeg is om mee te stoken. De brandweer adviseert om te stoken met de Zwitserse methode, ofwel de omgekeerde methode. Hierbij leg je de meest brandbare materialen bovenop in plaats van onderop.
Plaats een thermische meter
Onschuldige rook uit een open haard of houtkachel kan vals alarm veroorzaken bij een rookmelder in de buurt. De oplossing? Een thermische melder. Deze melder gaat alleen af als de temperatuur opeens flink omhoog gaat, zoals alleen gebeurt bij open vuur. Ook slim: plaats een CO-melder rond de haard, deze waarschuwt je als er koolmonoxide vrijkomt.