Er komt deze collegeperiode geen nieuw beleid dat beeldbepalende panden kan beschermen in de gemeente Bergen. Zeven weken voor de gemeenteraadsverkiezingen laat het college bij monde van wethouder Arend Jan van den Beld weten dat de vaststelling van dit nieuwe erfgoedbeleid aan de nieuwe gemeenteraad wordt overgelaten. Er komt voorlopig alleen budget om in het Van Reenenpark in Bergen en in Egmond aan Zee ervaring op te doen met het beoordelen van beeldbepalende panden.
De huidige bescherming van erfgoed in de gemeente Bergen kent zijn beperkingen. Uitbreiding is volgens de wethouder nodig om de eigen identiteit van de dorpen te kunnen koesteren. Het karakteristieke straatbeeld in de dorpen zou beter kunnen worden beschermd als er beeldbepalende panden kunnen worden aangewezen, zonder dat deze meteen de status van monument krijgen. Het beleid van andere gemeenten dient daarbij als voorbeeld. Behalve het straatbeeld zouden dan ook objecten zoals straatmeubilair of dijken met een beeldbepalende status kunnen worden beschermd.
Het nieuwe beleid is nodig omdat het straatbeeld onder druk staat van de grote woningbouwbehoefte, de klimaatadaptatie, verduurzaming en de energietransitie. De bescherming van beeldbepalend erfgoed berust vooral op de buitenzijde van het pand en de waarde in het straatbeeld. Het streven daarbij is dat eigenaren ‘achter de gevel’ minder te maken krijgen met regeldruk dan bij een monumentenstatus het geval is. De mogelijkheid om panden als monument aan te wijzen verdwijnt niet, maar dat instrument blijft voorbehouden aan belangrijke monumentwaardige panden.
Dat beleid komt er op zijn vroegst in een volgende collegeperiode. Het budget dat college nu beschikbaar stelt, is alleen om op kleine schaal ervaring op te doen met het inventariseren van waardevolle straten/ensembles en beeldbepalende panden. De pilot richt zich in eerste instantie op de karakteristieke straatjes van Egmond aan Zee en het Van Reenenpark in Bergen. Daardoor liggen er straks adviezen welke panden in deze buurten beeldbepalend zijn.