Zo’n 500 knotwilgen in Langedijk zullen niet meer worden geknot door cliënten van Oosterheem. Aan de samenwerking va ruim 10 jaar komt een eind, omdat de zorgtuinderij nu wegens 'oplopende kosten' per boom een bijdrage vraagt en gemeente Dijk en Waard die niet wil betalen. Lokaal Dijk en Waard wil van het college weten waarom. Het college antwoordde dat gereedschap en koffie met taart worden verzorgd en het verder "niet de bedoeling" is om bij te dragen aan de dagbesteding.
Zorgtuinderij Oosterheem biedt werk en dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. LDW-raadslid Annelies Kloosterboer: "In nauw overleg met de afdeling Groenbeheer ging dat al jaren tot ieders tevredenheid. De deelnemers genoten en hadden vaak leuke en spontane interacties met de wijkbewoners. Een win-win situatie dus. De gemeente maakte nauwelijks kosten (wat zaagjes en een taart) en de deelnemers met grotere afstand tot de arbeidsmarkt hadden leuk en nuttig werk."
Het college van B&W stelt dat er inderdaad een 'prettige samenwerking' was, maar dat het niet meer wil bijdragen dan gereedschap en koffie met taart. "De samenwerking was bedoeld om de cliënten van Oosterheem een nuttige dagbesteding te bezorgen. De diverse contactmomenten tussen de gemeente en de stichting die daarop volgden, hebben geen oplossing geboden."
Geert de Boer van Oosterheem vertelde mediapartner NH Nieuws dat de kosten oplopen. "We maken gebruik van een bedrijfsbus en een auto om de jongens die de bomen knotten op locatie te krijgen. Dat kost diesel en benzine. Daarnaast maken wij gebruik van eigen materialen, denk hierbij aan trappen en (ketting)zagen, en die gaan op een gegeven moment kapot." Volgens De Boer was de 2 euro per boom een 'richtlijn' en verliepen de gesprekken stroef. "Toen hoorden we dat het dan klaar is. Wij zijn een stichting en niet uit op winst. Het is vervelend dat we op deze manier zijn afgeserveerd."
Daarbij vindt hij het 'jammer' dat de mensen die actief zijn bij de zorgtuinderij niet meer 'de gemeenschap kunnen dienen' met hun werk: "Het zijn over het algemeen allemaal jongens en meiden met een Wajong-uitkering. Door het snoeien van de wilgen kunnen zij iets goeds doen voor de gemeente en gemeenschap. Mooier krijg je het toch niet?" De wilgen worden nu geknot door mensen verbonden aan re-integratiebedrijf en sociale werkvoorziener WNK.