Reclame

Ons Dorp, de nieuwe lokale politieke partij in Bergen, heeft als een van de eersten de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma bekend gemaakt voor de komende verkiezingen voor de gemeenteraad in maart. De nieuwe partij zet zich met bekende lokale politici af tegen de bestaande politieke partijen in Bergen die in het college zitten. Lijsttrekker is oud-VVD-wethouder Jan Houtenbos, die in 2019 tegen zijn zin het veld moest ruimen van zijn partij om vernieuwing binnen de lokale politiek mogelijk te maken. Hij hoopt via de partij Ons Dorp een comeback te maken in Bergen.

Oud-wethouder Michiel van den Busken van Behoorlijk Bestuur Bergen (BBB) staat op een vierde plek. Mariëlla van Kranenburg en Koos Bruin, twee raadsleden uit de oppositie hopen op plek 2 en 3 ook voor Ons Dorp in de nieuwe raad te komen. Opvallend is de 7e plek voor oud-VVD-raadslid Laura Hoogendonk. Zij stapte in december uit de VVD-fractie omdat ze verbolgen was over de lage plek die de VVD-kandidatencommissie haar had toebedeeld op de nieuwe kieslijst. Daar stond ze op de voorlopige lijst op een achtste plek.

De toon in de gemeentepolitiek van Bergen is jarenlang gezet door een oude garde die grote moeite met elkaar heeft. De lokale politiek heeft naam en faam gemaakt met de grote verdeeldheid en gepolariseerde verhoudingen. Spanningen kwamen lang tot uiting in de gemeenteraad, maar ook binnen politieke partijen is het vaak hommeles.

Jan Houtenbos was in 2018 een van de drie gekozen raadsleden van de VVD. Hij kwam samen met Michiel van den Busken in het eerste college van burgemeester en wethouders. Een aantal maanden later al zegden de overige wethouders en de burgemeester het vertrouwen in Van den Busken op. Daarna stapte BBB uit de coalitie. Vervolgens werd Van den Busken actief bij Gemeentebelangen als steunfractielid, samen met Cor Kraakman die nu ook opduikt op de kieslijst van Ons Dorp. Van den Busken nam ook plaats in het bestuur van Gemeentebelangen.

Bij Ons Dorp duiken meer namen op van oppositiepartij Gemeentebelangen. Alleen al de laatste vier jaar kreeg die partij veel te verduren in eigen kring. Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd het markantste en prominentste lid, Frits David Zeiler, uit de fractie gezet. Meer dan 2000 kiezers beloonden Gemeentebelangen daarna met drie zetels in de gemeenteraad, net als in 2014.

Lijsttrekker en fractievoorzitter Annelies Anema stapte al na een half jaar op omdat haar gezondheid te lijden kreeg onder alle drukte en spanningen van het raadswerk. Hans Haring nam het toen tijdelijk van haar over. Hij trad daarna weer af om plaats te maken voor Mariëlla van Kranenburg. Voordat zij kon worden geïnstalleerd, stapte de vorige fractievoorzitter Kees van Leijen over naar de VVD, samen met raadslid Meis de Jongh. Ze namen hun zetel mee. VVD-wethouder Jan Houtenbos was een jaar na de verkiezingen het enige collegelid dat nog zat van het college dat in 2018 aantrad. Omdat de VVD met een schone lei wilde beginnen, verloor hij het vertrouwen van zijn fractie, waarna hij aftrad. Hij werd opgevolgd door VVD-fractievoorzitter Arend Jan van den Beld, waardoor Meis de Jongh de nieuwe voorzitter werd van de VVD-fractie.

Sinds het vertrek van De Jongh en Van Leijen naar de VVD vormt Gemeentebelangen met Van Kranenburg een eenmansfractie. Die werd in de raadscommissies ondersteund door steunfractieleden Jantina Bruin, Cor Kraakman en Hans Haring. Als steunfractielid werd Hans Haring in 2020 opgevolgd door oud-wethouder Michiel van den Busken en een herstelde Annelies Anema. Niet voor lang, want Anema stapte net als De Jongh en Van Leijen over naar de lokale VVD. Van den Busken nam ook plaats in het bestuur van Gemeentebelangen, waar ook Michel Heusy van de bekende vishandel in het dorp Bergen bestuurslid is. Ook hij staat op de lijst van Ons Dorp, als lijstduwer op een 15e plek.

Het bestuur van Gemeentebelangen stelde vorig jaar voor aan de ledenvergadering om de lokale partij op te heffen en op te gaan in Ons Dorp. Daar waren niet alle leden het meteen mee eens. Daarna werd besloten de lokale partij niet meteen op te heffen, maar niet in te schrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De integratie van Behoorlijk Bestuur Bergen met Koos Bruin in de nieuwe partij Ons Dorp ging wel moeiteloos.

De nummer 1, 2 en 3 op de kieslijst komen respectievelijk uit Egmond aan den Hoef, Bergen en Schoorl. Van plek 4 tot en met 16 komen 10 mensen uit het dorp Bergen, twee uit Egmond aan den Hoef en een uit Schoorl. Bij de start van de nieuwe politieke partij kondigde  Borst aan dat de dorpen evenredig moesten zijn vertegenwoordigd binnen de nieuwe partij. "Dat is nu lang niet altijd zo bij partijen", zei initiatiefnemer Henk Borst toen. "Terwijl dat juist zo belangrijk is. Egmonders weten veel beter wat er in Egmond speelt dan een Bergenaar. Dat moeten we terugzien in de raad."

De rode draad in het verkiezingsprogramma van Ons Dorp is dat de nieuwe lokale partij het anders wil doen dan de bestaande politieke partijen in Bergen, onder het motto 'het is tijd voor een nieuw geluid'. "Wat we zien en horen is dat men klaar is met de landelijke politiek. En dat geldt ook voor de landelijke partijen in onze gemeente. De afgelopen acht jaar is de inwoners van Bergen, Egmond en Schoorl een slechte dienst bewezen. De coalitiepartijen hebben de inwoners in de steek gelaten. De voorbeelden zijn legio. Een totaal ongepaste grondhouding mede gebaseerd op onjuiste informatie en het weghouden van relevante cijfers en informatie hebben geleid tot grote onvrede en verdeeldheid. Ook een schrijnend gebrek aan resultaten en talloze rechtszaken spelen parten," zo introduceert Borst de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma.

 
Pin It
Bekeken: 2260x
Reclame