Vanaf nu kan iedereen in de hele gemeente Dijk en Waard op vrijwel elke gewenste locatie trouwen. Tot de fusie kon er alleen getrouwd worden in de gemeentehuizen, het Poldermuseum in Heerhugowaard, en in Langedijk in de Broekerveiling, de Kooger kerk in Zuid-Scharwoude, het Regthuis in Oudkarspel en in Sint Pancras het Witte Kerkje en de Regenboogkerk. Die beperkingen zijn in de nieuwe gemeente Dijk en Waard verdwenen.
Het nieuwe college van burgemeester van wethouders van Dijk en Waard wil dat trouwen overal kan. "Ik dacht eigenlijk dat dat allang geregeld was," liet wethouder John Does zich ontvallen bij de toelichting op het besluit: "Maar soms stuit je op dingen waarvan je je afvraagt waarom dat nog zo is."
Sommige trouwlocaties verliezen nu hun exclusiviteit, terwijl de exploitatie van de monumentale gebouwen soms wel afhangt van verhuringen, zoals bij het Regthuis in Oudkarpsel. Het gemeentebestuur denkt niet dat de exploitanten moeite hebben met het verdwijnen van hun bijzondere status: "Het besluit is vooraf overlegd met deze partijen en ze hadden geen bezwaren", zo stelt wethouder Does. Bovendien zijn deze locaties waarschijnlijk nog steeds de fraaiste locaties die waarschijnlijk het populairst zullen blijven, zo verwacht het college.
De trouwmogelijkheden worden uitgebreid aangezien de gemeente het belangrijk vindt dat trouwen bijna overal kan. Volgens wethouder Does moest de gemeente in het verleden ’nee’ verkopen tegen verloofde stelletjes die een andere trouwlocatie op het oog hadden dan de aangewezen trouwlocaties. Die teleurstelling wil de gemeente verloofde Dijk en Waarders voortaan besparen.
Elke plek van een huwelijksvoltrekking moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Het moet tijdens de ceremonie openbaar toegankelijk zijn en de ruimte moet zijn ingericht met tafels, stoelen en een spreekgestoelte. Ook moet de ambtenaar van de burgerlijke stand zich ergens kunnen omkleden en er moet een wc zijn. De locatie moet bovendien toegankelijk zijn voor mindervaliden.