De coalitie van de nieuwe gemeente Dijk en Waard is rond. De Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij, Lokaal Dijk en Waard, Senioren Dijk en Waard en de lokale VVD willen de komende vier jaar het dagelijks bestuur van de gemeente voor hun rekening nemen. Winnaar van de verkiezingen John Does had beloofd voor de kerst de onderhandelingen met de beoogde collegepartijen af te ronden. Donderdag presenteerden ze hun akkoord.
De DOP-lijsttrekker opende de presentatie met de mededeling dat 'contact met de samenleving een belangrijk standpunt is' in het akkoord. Om dat voor elkaar te krijgen, krijgt ieder dorp of wijk een wethouder als aanspreekpunt. Die moet het dorp of de wijk in om te horen wat er speelt en wat inwoners van de gemeente verwachten, zo tekende mediapartner NH Nieuws op.
Het zo klein mogelijk houden van de afstand tussen bestuurders en inwoners is een onderwerp dat vaker terugkomt in het coalitieakkoord. Zo zijn er plannen voor een Dijk en Waard-app waar alle belangrijke informatie in moet zijn te vinden, vertelt Falco Hoekstra. Maar ook fysiek moet het bereiken van de gemeente gemakkelijk zijn, daarom blijven de huidige gemeentehuis-locaties in gebruik.
De grootste uitdaging voor de aankomende gemeenteraad is volgens Nils Langedijk 'wonen'. Daarom moeten in Dijk en Waard de komende tien jaar 10.000 woningen worden gebouwd. Ook een zelfbewoningsplicht en het opzetten van 'flexibele woonconcepten' moeten ervoor zorgen dat de druk op de woningmarkt afneemt. Andere plannen die werden gepresenteerd zijn: gemeentelijke handhavers moeten bodycams krijgen om eigen veiligheid te vergroten, de gemeente moet ervoor zorgen dat Museum BroekerVeiling toekomstbestendig wordt en het museum moet een regionale uitstraling krijgen. Daarnaast moeten beide bibliotheken worden behouden.
De partijen beloven 'continu samen te werken met inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties'. Does: "Dat is in de context van de coronapandemie niet altijd gemakkelijk, maar juist nu extra belangrijk."
Op 3 januari wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd, en kunnen ook de wethouders worden benoemd. Het eerste college van de nieuwe gemeente Dijk en Waard telt zes wethouders: John Does (o.a. Kunst en Cultuur, Onderwijs en Sport) en René Schoemaker (o.a. Democratische vernieuwing, Kernenbeleid en Duurzaamheid worden het namens de Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij. Nils Langedijk gaat voor Lokaal Dijk en Waard o.a. Wonen en Mobiliteit voor zijn rekening nemen. Voor die partij komt ook Gerard Rep in het college met als portefeuille o.a. Jeugdzorg en Armoedebestrijding. VVD'er Falco Hoekstra wordt ook wethouder voor onder meer Financiën, Economische Zaken en Dienstverlening. Annette Groot (Senioren Dijk en Waard) krijgt o.a. WMO, Ouderenzorg, Openbare Ruimte en Klimaatbeleid in haar portefeuille.
De presentatie van het coalitieakkoord werd live uitgezonden op de kanalen van Streekstad Centraal. De registratie die ervan is gemaakt, kan hier worden bekeken als YouTube-video.