Reclame

De gemeente Bergen krijgt in Groet een stuk grond van 2,5 hectare in bezit tussen het Molenpad en de Vaalderweg, ten oosten van de Patrijsstraat en Fazantstraat in Groet. Het was eigendom van de provincie Noord-Holland. 3,5 hectare dat ten noorden ligt van het wandelpad bij de Patrijsstraat, neemt de diaconie van de Protestantse Gemeente van Schoorl over van de provincie. De grondtransacties maken deel uit van een omvangrijke en complexe kavelruil van bijna 27 hectare in en rond Schoorl, waar negen partijen bij betrokken zijn.

De gemeente voerde sinds 2018 gesprekken met diverse eigenaren, waaronder de Provincie Noord-Holland, de Jelgersma van der Hoop Stichting, de protestantse kerk in Schoorl en agrariërs. Wethouder Arend Jan van den Beld maakte het nieuws deze week bekend, als dorpswethouder voor Schoorl en bovendien wethouder van financiën en grondzaken. Volgens hem gaat het om een unieke deal: "Ik moet gebiedsregisseur Monique Klaver een groot compliment maken. Zij heeft alle lijntjes gelegd en tot de notaris geknokt om iedereen aan boord te krijgen. Zo kregen we de agrariërs aan boord, de Diaconie van de Protestantse Gemeente Groet/Schoorl, de Jelgersma-Van der Hoop stichting, Landschap Noord-Holland en de provincie. En als gemeente dachten we mee hoe we het buitengebied konden versterken.”

De kavelruil lost grote en kleine problemen op. Zo komen fietsers niet langer in de verdrukking door zwaar landbouwverkeer bij Schoorldam, hoeven agrariërs minder om te rijden of zelfs niet meer over fietspaden te rijden om bij hun land te komen. Van den Beld: "Het kostte veel tijd en ze moesten fietsverkeer hinderen op de Oudendijk, of tegen het verkeer inrijden op de Onderweg. Voor die agrariërs komt er een uitweg parallel aan de N9". Volgens de wethouder was die betere aansluiting van de landbouwgrond de grootste uitdaging bij dit project.

De protestantse kerkgemeenschap bracht enkele percelen in die minder gunstig waren gelegen, en kreeg daarvoor andere percelen terug die makkelijker kunnen worden verpacht. Onderling ruilen de protestanten ook wat landjes met elkaar. Daarnaast was er de nodige versnippering bij het natuurbeheer. Door de kavelruil krijgt de Jelgersma-Van der Hoop stichting het Geitenweidje in het Groene Hart van Schoorl, bij de jeu-de-boulesbaan. De stichting had al percelen die hieraan grenzen. Door de grondruil kunnen zij dat nu zien als één gebied. Gebiedsregisseur Monique Klaver heeft de eigenaar vervolgens in contact gebracht met Landschap Noord-Holland, dat dit gebied nu voor de stichting kan onderhouden. Ook de provincie heeft nu in een buitengebied een aaneengesloten Natuurnetwerk, waardoor de landschapswaarde verbeterd kan worden.

De grond die grenst aan de Vogelwijk in Groet en nu een nieuwe eigenaar krijgt, geniet de beschermde status van Bijzonder Provinciaal Landschap. Deze grond kan mogelijk -binnen de provinciale beperkingen- in de toekomst verder ontwikkeld worden. De gemeente heeft er nog geen plannen mee, benadrukt wethouder Van den Beld. "Voordat we daarover gaan nadenken, gaan we het gesprek aan met de bewoners van de Vogelwijk".

De kavelruil werd vorige maand in bijzijn van de notaris getekend in dorpshuis De Blinkerd in Schoorl. Wethouder Van den Beld is trots op het resultaat, en ook op Monique Klaver: "Zij heeft drie jaar lang gezwoegd om al die eigenaren op een lijn te krijgen. Dat verdient de meeste lof".

Begin volgend jaar wordt een begin gemaakt met het maken van de nieuwe aansluitingen op de parallelweg van de N9 voor het landbouwverkeer.
Pin It
Bekeken: 2145x
Reclame