Alliander krijgt de obligatielening van 600 miljoen euro waar het de aandeelhouders om vroeg. Van de 76 gemeenten en provincies gingen zes partijen niet akkoord, maar dat scheelt slechts 0,5 procent van het bedrag. Provincie Noord-Holland legt 55 miljoen euro in, en stelt daarnaast 2 miljoen uit het Economisch Herstel en Duurzaamheidsfonds te beschikking. Alkmaar leent 3,3 miljoen, Dijk en Waard 1,9 miljoen, Bergen 1,2 miljoen en Heiloo een kleine 0,7 miljoen.
Aandeelhouders werden eerder dit jaar onaangenaam verrast door Alliander, toen het aangaf dat het elektriciteitsnet van dochteronderneming Liander op veel plekken al aan zijn capaciteit zat. Later kwam daar het verzoek overheen om 600 miljoen uit te lenen voor upgrades aan het stroomnet. Politici in regio Alkmaar hadden het idee dat Alliander onder een steen had gezeten, maar dat 'nee' zeggen geen optie was.
Regio Alkmaar wordt zwaar getroffen door leveringsproblemen. De hele regio kleurt oranje of rood op de kaart van Liander, en sinds oktober is het zuiden van Alkmaar van oranje naar rood gegaan. Rood houdt in dat het voor nieuwe bedrijven zinloos is om een leveringsaanvraag te doen. De woningbouw wordt zoveel mogelijk ontzien.
In een publicatie van Alliander legt CFO Walter Bien de oorzaak van alle problemen bij de energietransitie, economische groei, woningbouw en snelle digitalisering. De komende jaren is jaarlijks rond 1 miljard nodig voor verzwaring van het stroomnet. Geen woord over dat de krapte in ieder geval grotendeels was te voorzien.
De Noord-Hollandse Taskforce Energie-infrastructuur, gevormd door aandeelhouders, Liander en TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, werken aan upgrades en tijdelijke oplossingen zoals noodkabels en (promotie van) spreiding van piekbelastingen. Een groot obstakel voor regio Alkmaar is dat de verzwaring van het hoogspanningsnet richting Oterleek naar verwachting pas in 2025 gereed is. De provincie biedt gemeenten voor 250.000 euro aan manuren om sneller procedures te kunnen doorlopen.