Gedeputeerde Zita Pels van provincie Noord-Holland heeft het eerste exemplaar van het boek ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ landschap’ in ontvangst genomen. De titel verwijst naar wapengekletter en conflicten die de afgelopen twee millennia plaatsvonden in het gebied grofweg tussen Velsen-Alkmaar-Zaanstad.
Na het succes van de Oer-IJ atlas, over het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van het gebied, brengt de Stichting Oer-IJ met Uitgeverij Noord-Holland een tweede, meer thematisch boek uit. De titel ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ landschap’ verwijst naar de conflicten en het wapengekletter door de eeuwen heen.
Romeinse legers vestigden zich in de eerste eeuw aan de oevers van het Oer-IJ. Recentere kasteelresten op de grens van land en water bewijzen het belang van het gebied. 'Holland op z’n smalst', de acht kilometer brede kuststrook tussen Noordzee en het natte binnenland, was vaak het toneel voor conflicten; strijd tussen Hollanders en Friezen, de Hoekse en Kabeljauwse Twisten en het Kaas- en Broodoproer. In de 19e eeuw maakten de linie van Beverwijk en de Stelling van Amsterdam gebruik van landschap om de hoofdstad te verdedigen. Meer recent zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog.
Overal in het Oer-IJ gebied zijn nog sporen van oorlog en strijd te vinden: kasteelruïnes, oude verdedigingswerken, bunkers en de Stelling van Amsterdam waarvan één fort in gemeente Alkmaar ligt. Een plattegrond met alle locaties waar militaire activiteiten plaatsvonden laat zien hoeveel er om het gebied is gestreden. De verhalen worden geïllustreerd met historisch en actueel beeldmateriaal. (foto: Defense Line Amsterdam)