Stedelijk Museum Alkmaar heeft grootste en misschien wel beste werk van de 17e-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte dankzij een succesvolle inzamelingsactie binnen weten te halen. Het schilderij uit ca. 1670-1680, met daarop het indrukwekkende interieur van een fictieve katholieke kerk, stond al lang op het wensenlijstje. Het prijskaartje was echter stevig en het doek is dan ook de meest ambitieuze aankoop ooit van het museum.
De Vereniging Rembrandt heeft, mede vanwege het belang van dit werk voor de Collectie Nederland, 50 procent van de vraagprijs toegezegd. Ook het Mondriaan Fonds gaf veel subsidie. Hoeveel het schilderij precies kostte vertelt het Stedelijk Museum, maar er was uiteindelijk nog 25.000 euro nodig. Dat streefbedrag werd in vijf weken bij elkaar gebracht door de verkoop van legpuzzels met daarop de fantasiekerk van De Witte.
Het was nog even spannend. De deadline was 26 november en begin deze maand was er nog 8.000 euro te gaan. Onder andere Alkmaar Centraal gaf toen publiciteit aan de actie. "We merkten dat de aandacht verslapte", aldus woordvoerder Eva Groentjes. "Onder andere grote bedrijven in de regio hebben flink voor ons in de buidel getast. We zijn iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen enorm dankbaar."
Directeur Patrick van Mil: "Dit is een geweldige aanwinst voor Stedelijk Museum Alkmaar. Iedereen die voor dit schilderij staat wordt betoverd door de verhalen en de geweldige licht- en ruimtewerking die De Witte in dit werk heeft gecreëerd. Het idee dat we huidige en toekomstige generaties bezoekers voor altijd kunnen laten zien wat een prachtig werk deze belangrijke zeventiende-eeuwse Alkmaarse kunstenaar heeft voortgebracht, vervult ons met trots. Wij zijn de ondersteunende fondsen zeer dankbaar, maar zeker ook de particulieren en bedrijven die met hun bijdragen laten zien hoe zeer de kunst en cultuurhistorie van stad en de regio hen aan het hart gaat."
Tot en met 24 januari 2022 is de nieuwe aanwinst te zien in een speciaal ingerichte zaal. Daarna krijgt het schilderij in de permanente presentatie van het museum. De puzzel is overigens nog steeds te koop in de museumwinkel en kost 14,95 euro. (foto: Jan Jong Foto)