Tijdens het spoeddebat over de woonbeloftes van de Bergense wethouder Klaas Valkering is een motie van wantrouwen ingediend. Daarmee staat de positie van Valkering en het college op het spel. Een meerderheid van de raadsleden durfde er donderdagavond echter geen besluit over te nemen en stemde ermee in om de motie pas komende donderdag in stemming te brengen.
De motie werd ingediend door GroenLinks, de partij die ook het spoeddebat had aangevraagd. Fractievoorzitter Solita Groen-Bruschke uitte grote zorgen over het verkeerd informeren van de raad en Valkerings reactie in de media over de afgekeurde Doelgroepenverordening. Ook het feit dat inwoners nog te horen kregen dat er voorrang zou zijn voor eigen inwoners, terwijl het ministerie de gemeente achter de schermen al had teruggefloten, werd de wethouder zwaar aangerekend.
Valkering kwam donderdagavond met een uitgeschreven betoog over huisvestingsrecht en andere wetsartikelen naar De Blinkerd in Schoorl, maar het betoog werd niet uitgesproken. Op het laatste moment besloot hij diep door het stof te gaan en volmondig zijn eerdere ongelijk toe te geven. Waar hij eerder aangaf dat het ministerie een 'weeffout' in de huidige wetgeving had gemaakt, bood hij donderdagavond zijn excuses aan: "De raadsleden en inwoners die aangaven dat het zo niet kon, hebben volledig gelijk gekregen. Dat geef ik toe. Met de beste bedoelingen heb ik iets geprobeerd wat niet kan."
In de bijna vier uur durende vergadering, waarin meer werd geschorst dan gesproken, hing het aanblijven van de wethouder doorlopend aan een zijden draadje. Het CDA overwoog de eigen wethouder terug te trekken, maar deed dat uiteindelijk niet. "Want, wat hebben onze inwoners daar aan?", vroeg fractievoorzitter Wilma Grooteman zich hardop af. "Door fouten te maken kom je verder. Is het in het belang van onze inwoners om wéér een wethouder de laan uit te sturen?"
Eerder op de avond sprak een zeer geëmotioneerde Meis de Jongh, fractievoorzitter van de VVD, de wens uit om pas volgende week donderdag over de motie te stemmen. In tranen zei ze dat ze grote zorgen heeft over het 'afbrokkelende vertrouwen' van de inwoners in het bestuur. "Vertrouwen gaat boven alles en dat is door de wethouder heel erg geschaad." De Jongh beleefde de avond als 'een moeilijke zoektocht hoe het vertrouwen van de burger kan worden teruggewonnen'.
Burgemeester Lars Voskuil vatte de vergadering samen als 'een bewogen en emotionele avond' en raadde de aanwezigen aan om komende week de tijd te nemen alles te laten bezinken. Het debat gaat donderdagavond verder.