Reclame

Verzekeraar Nh1816 lijkt één van de eerste slachtoffers te worden van de energiebeperkingen op het netwerk van Liander. Het bedrijf wil een energiezuinig bedrijfspand neerzetten in Oudkarspel, maar netwerkbeheerder Liander kan slechts een deel van de stroom leveren die het bedrijf toch nog nodig heeft. Bij de gemeente is inmiddels een vergunning aangevraagd om de komende jaren toch een gasleiding te mogen gebruiken.

Liander kan slechts een deel van de stroom leveren die nodig is voor het nieuwe energiezuinige hoofdkantoor. De warmte wordt uit de bodem gehaald, maar de installaties die dat mogelijk maken, draaien op elektriciteit. De stroom van de 180 zonnepanelen moet op piekuren kunnen worden geleverd aan het elektriciteitsnet, maar dat kan het netwerk niet meer aan. Op andere momenten is er dan stroom nodig voor de laadpalen voor het elektrische wagenpark van het bedrijf, maar ook dat vergt eerst aanpassingen in het elektriciteitsnetwerk.

Bij de gemeente is inmiddels een vergunning aangevraagd om de komende jaren een aftakking te maken op een bestaande gasleiding die bij de nieuwbouwlocatie loopt. Dat is minder duurzaam en veel duurder dan de oorspronkelijke plannen, maar het alternatief zou zijn dat het hoofdkantoor de komende jaren nog niet wordt gebouwd.

Het nieuwe hoofdkantoor, dat is ontworpen door de gerenommeerde architect Piet Boon, is nodig door de constante groei van de verzekeraar. Er werken inmiddels 180 medewerkers op het kantoor in Oudkarspel. Nh1816 heeft van Liander te horen gekregen dat de benodigde stroomaansluiting de komende jaren nog niet geleverd kan worden. "We moeten rekening houden met minstens vier jaar wachten, maar dat kan zomaar ook wel zes jaar worden."

Het is directeur Cas Verhage inmiddels duidelijk dat heel veel bedrijven in Nederland met dit probleem zitten. "Duizenden bedrijven huren dieselaggregaten die 24 uur per dag diesel slurpen om stroom op te wekken op het eigen bedrijfsterrein. Een bedrijf waar wij informeerden, heeft er al 3.000 verhuurd. Als wij het ook op die manier zouden willen oplossen, dan verbruikt zo'n aggregaat zo'n 140 liter dieselolie per uur, 24 uur per dag. Wij zoeken nu de oplossing in een aansluiting op een bestaande gasleiding, maar ook dat levert enorm hoge brandstofkosten op. Zie maar eens wat de gasprijzen op dit moment doen."

Als er via de tijdelijke gasaansluiting een tijdelijke oplossing kan worden gevonden voor het energieprobleem, is het streven om begin volgend jaar te beginnen met de bouw.
Pin It
Bekeken: 2939x
Reclame