Zondag 5 september is de jaarlijkse Schermer Maaldag. Die dag draaien veel van de molens in de Schermer. De Museummolen en korenmolen De Otter zijn open voor bezoek en bij een aantal molens mogen bezoekers op het privΓ©-erf komen voor een kijkje van dichtbij. "En wie de molenaar treft en hem lief aankijkt mag heel misschien wel binnen kijken", zegt Ruud van Lier van de Schermer Molens Stichting.
Tijdens de jaarlijkse molendagen in de regio zijn de Schermer molens altijd aan de beurt op de eerste zondag van september. Tijdens deze Schermer Maaldag presenteert de Schermer Molens Stichting haar molens om een indruk te geven van hoe de polder droog werd gehouden. Van de 52 molens zijn er nog elf over. Daarnaast staan tegenover Rustenburg drie Strijkmolens op een rij.
Een molen ervaar je pas echt als je binnen het trillen, kloppen en bonken hoort en voelt. De werking en historie van poldermolens is te zien en te beleven in de Museummolen aan de Noordervaart 2 in Schermerhorn. Ook korenmolen De Otter in Oterleek is van buiten en binnen te bekijken. Bovendien verkoopt Fermento meel, brood en heerlijke koeken in de winkel ernaast.
Bij een aantal molens mogen bezoekers op de Schermer Maaldag het erf opkomen om de molen van dichtbij te bekijken:
- Ondermolen O aan de Molenweg 12 in Ursem
- Strijkmolen K aan de Noordschermerdijk 14 in Oterleek
- Poldermolen O aan de Noordervaart 20 in Schermerhorn
- Poldermolen D aan de Noordervaart 49 in Stompetoren
- Ondermolen C aan de Noordervaart 4 in Schermerhorn
- Bovenmolen E aan de Molendijk 6 in Schermerhorn
Een van de andere molens liep op 6 juli flinke schade op. Van Bovenmolen G in bij Schermerhorn brak een wiek af en de kap raakte daarbij ontzet. Naar verwachting kost restauratie rond 100.000 euro. "Wieken worden met de hand gemaakt en we willen hem geklonken, zoals ze vroeger gemaakt werden. Zo'n verbinding is ook sterker", vertelt Ruud van Lier, die zelf in Ondermolen C opgroeide. "De tegenovergestelde wiek moet waarschijnlijk ook vervangen worden, maar we kijken nog of we toch een nieuwe aan de oude kunnen verbinden". Wie een donatie wil doen via steunactie.nl voor de restauratie is van harte welkom.
Alle molens zijn te bezichtigen met een mooie fietsroute, waarvan de routekaart te vinden is op museummolen.nl en Google Maps. Kijk ook op schermermolens.nl. (foto: J. van Lier - Schermer Molen Stichting)