De Noordwest Ziekenhuisgroep kampt net als een aantal andere ziekenhuizen met een groot tekort aan IC-verpleegkundigen. Er is zelfs een aantal
bedden op de intensive care buiten stelling gezet. "Een maatregel die eigenlijk nooit genomen wordt vanwege de belangrijke regionale functie die Noordwest heeft", aldus woordvoerder Bianca Wieringa. Er is een wervingscampagne gestart om uit te breiden van 50 naar 60 fte. De opleiding tot IC-verpleegkundige duurt echter anderhalf jaar.
"We hebben een tekort van 10 fte", zegt Bianca Wieringa. "Dat lossen we op door detachering, meerwerk en tijdelijke sluiting van een aantal bedden. Daarnaast hebben we te maken met ziekteverzuim, zwangerschapsverlof en vakantieverlof. Én hebben we de opdracht om onze IC uit te breiden met drie extra bedden. Dat maakt het werkelijke tekort aan IC-verpleegkundigen nog groter".
NWZ probeert ziekteverzuim te beperken - de hoge werkdruk door corona laat nog zijn sporen na - maar er zijn evengoed meer uitvallers dan normaal. "Ook wanneer iemand uitvalt door ziekte staat de afdeling voor een uitdaging. Het wordt steeds lastiger om gaten in het rooster te vullen. De aanwas van nieuwe patiënten is zo groot, zowel covid als non-covid, dat we continu aan de rand van onze capaciteit zitten". Wieringa weet alleen even niet of het aantal recente opnamen buitengewoon hoog is.
IC-verpleegkundigen geven specialistische zorg; ze bewaken met behulp van high-tech apparatuur elk moment de vitale functies van de patiënt. Deze specialisatie duurt voor gediplomeerd verpleegkundigen achttien maanden. Op de vraag of Noordwest wellicht wat laat is gestart met werving, had woordvoerder Wieringa geen antwoord.