De Nederlandse melkveehouderij moet in 2030 flink veel minder ammoniak en methaan uitstoten. Er is een nationaal praktijkgericht onderzoek gestart met 116 melkveehouders en één daarvan is het klimaatneutrale bedrijf H.K. Holsteins in Zuidschermer. Eigenaren zijn de familie Kregel en Van der Helm. Zij hebben vooral interesse in mono-vergisting en reductie van ammoniak-uitstoot met de juiste voeding.
Methaan (CH4) is een broeikasgas dat 25 keer sterker werkt dan CO2, voordat het uiteindelijk afbreekt tot onder andere CO2. Ammoniak (NH3) zorgt voor bodemverzuring, die schadelijk is voor biodiversiteit op arme bodem. Zo'n 90 procent van de Nederlandse NH3-uitstoot komt uit de landbouw en dan vooral de mest. Doel van het project is om de totale uitstoot met 15 tot 30 procent te verminderen.
'Netwerk Praktijkbedrijven' bestaat uit 116 melkveebedrijven. Bij tien bedrijven zal onder begeleiding worden gewerkt aan maatregelen, die vervolgens zullen worden getest en gefinetuned bij 30 demonstratiebedrijven, waaronder H.K. Holsteins. De overige bedrijven nemen dan de getunede oplossingen over. Het Netwerk gebruikt de uitkomsten vervolgens weer in vervolgonderzoek.
H.K. Holsteins heeft 330 koeien in 'Het Koehotel', die jaarlijks 12.675 kg ammoniak en 67.291 kg methaan produceren. In 2019 kocht het bedrijf zes melkrobots en ook een mono-mestvergister. Deze installatie vangt het methaangas uit de mest zodat het gebruikt kan worden, in plaats van dat het de atmosfeer verdwijnt.
Het project is een initiatief van LTO Noord, Wageningen Livestock Research en het Ministerie van LNV.