Bij het hoogheemraadschap zijn totnogtoe 31 schadeclaims ingediend na de extreme wateroverlast medio juni. De vorderingen lopen uiteen van honderden euro’s tot enkele tonnen. De indieners zijn overwegend agrariërs, wiens gewassen schade opliepen, maar ook diverse particulieren en andere gedupeerden.
De partijen stellen het hoogheemraadschap aansprakelijk, omdat ze vinden dat het in gebreke is gebleven bij het opvangen van het regenwater uit de clusterbuien of bij het wegpompen. Of dat ook echt zo is, moet onderzoek nog uitwijzen. Een team van de TU Delft, Deltares en COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement is bezig met een evaluatie. De uitkomsten worden eind september verwacht.
Vooral rond Bergen, Egmond en de Zijpe kregen boeren en inwoners het zwaar te verduren. Binnen 36 uur viel hier tussen de 130 en 200 millimeter neerslag. Dat staat gelijk aan 130 tot 200 liter per vierkante meter. Ook in stedelijk gebied ontstonden problemen. Ondergrondse opvangbassins voor hemelwater, die speciaal waren aangelegd na eerdere wateroverlast, bleken niet toereikend voor de clusterbuien van juni. Op sommige plekken in Alkmaar stroomden de riolen over met vervuild water.
Niet duidelijk is of het hoogheemraadschap meer wil doen dan zij verplicht zou zijn vanuit wettelijke aansprakelijkheid. Een deskundige uit de verzekeringswereld acht de kans klein dat het hoogheemraadschap juridisch verplicht kan worden om de geclaimde schade te vergoeden, omdat dan aangetoond moet kunnen worden dat het overheidsorgaan onrechtmatige daden heeft begaan. Uit coulance kan het hoogheemraadschap er altijd voor kiezen om de gedupeerden tegemoet te komen, maar zorg over mogelijke predecentwerking weerhoudt overheden er vaak van om meer te doen dan waartoe zij wettelijk gehouden zijn.