Voor een grote groep mensen spreken is altijd spannend; je hoopt dat je boodschap duidelijk overkomt en je wilt geen fouten maken. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw masterclass, presentatie of lezing op een goede manier verloopt. De volgende tips kunnen je daar misschien bij helpen!
Goede voorbereiding is het halve werk
Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk komt het je masterclass ten goede, maar het geeft jezelf ook meer zelfvertrouwen. Een goede manier is om je te verdiepen in je publiek; zo weet je wat ze van je verwachten. Je kunt van tevoren een vragenlijst opstellen die je aan de deelnemers geeft ter voorbereiding. Verder is niet alleen de inhoud van de masterclass belangrijk, ook een goede organisatie ervan kan een positief effect hebben. Zorg dat je beeld- en geluidsapparatuur ruim van tevoren geregeld is. Ook kun je pennen graveren en notitieblokken bedrukken en die neerleggen voor je publiek zodat ze aantekeningen kunnen maken. Dit komt erg professioneel over!
Breek het ijs
Het is aan te raden om niet gelijk van wal te steken wanneer de masterclass begint. Plan een voorstelronde in zodat mensen even kort kunnen vertellen wie ze zijn en wat hun achtergrond is. Dit heeft voor jou een groot voordeel; je weet dan namelijk wie je voor je hebt en kunt nog meer anticiperen op hun verwachtingen. Is de groep waarvoor je spreekt erg groot en zou een voorstelronde te veel tijd in beslag nemen? Dan kun je er ook voor kiezen om met een aantal vragen te beginnen die mensen kunnen beantwoorden om het op gang te brengen. Natuurlijk zul je bang zijn geen respons te krijgen, maar er zijn altijd mensen die het woord nemen op zo’n moment.
Maak het interactief
De een heeft er meer moeite mee dan de ander, maar een mens kan van nature maar een korte tijd aan een stuk door luisteren en de concentratie vasthouden. Daarom is het belangrijk om je masterclass interactief te maken. Kies er dus voor om bijvoorbeeld een debat te houden of mensen hun ervaringen te laten delen. Ook kun je gebruik maken van videomateriaal om zo voor afwisseling te zorgen. Welke vorm van interactie je gebruikt is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp waar je over spreekt. Het moet niet uit de lucht komen vallen.
Gebruik non-verbale signalen uit het publiek
Het kan erg spannend zijn om je publiek aan te kijken tijdens het spreken; straks vinden ze het saai of zie je dat ze het niet begrijpen. Toch kun je hier juist gebruik van maken; dit is namelijk ook een vorm van interactie die je verhaal meer diepgang kan geven. Wanneer je iemand bedenkelijk ziet kijken zou je hier op in kunnen haken. Vraag diegene wat hij denkt, dit kan jou zelf ook nieuwe inzichten geven. Ook is het zo dat wanneer je oogcontact houdt, de deelnemers zich meer betrokken voelen en eerder hun mening geven of hun verhaal zullen doen.
Tot slot: zie het als iets leuks. Hoe spannend het ook is, je hebt de kans om over jouw passie te praten. Geen ander kan dit natuurlijk zo goed overbrengen als jij!