Politie, openbaar ministerie en 23 gemeenten in Noord-Holland willen dat slachtoffers van cybercriminaliteit hun verhalen met elkaar gaan delen op de website het slachtofferspreekt.nl. Daarmee wil de overheid de gevolgen van cybercrime zichtbaar maken, om meer leed te voorkomen.
Het aantal meldingen en aangiften van online oplichting is in 2020 met 78% gestegen.
Politie, justitie en gemeenten willen de cybercriminaliteit samen bestrijden en hebben de handen ineen geslagen in de NHSV: Noord-Holland Samen Veilig. De NHSV en Slachtofferzorg roepen de slachtoffers nu samen op om hun verhalen te delen. Volgens de organisaties kan niemand het zich meer permitteren om om te denken dat het hem of haar niet overkomt. Daarvoor gaan de criminelen te geraffineerd te werk.
Cybercriminaliteit gebeurt via bijvoorbeeld Marktplaats, Whatsapp, datingsites, maar ook van phishing (ontfutselen van bankgegevens), hacking en ransomware (gijzelen van computersystemen).
Vanaf 19 juli kunnen gedupeerden zich via de website www.hetslachtofferspreekt.nl aanmelden. Dat kan eventueel ook anoniem. Wie mee wil doen, kan zijn of haar verhaal naar
Tot de deelnemende gemeenten aan de campagne ’Het slachtoffer spreekt’ binnen de politie-eenheid Noord-Holland behoren Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard en Langedijk. (foto: Pixabay / janeb13)