De 74-jarige oud-kleuterjuf Marjoke Brouwers uit Egmond aan den Hoef is afgelopen maandag voor bijna twintigduizend euro opgelicht. Ze trapte in een babbeltruc van een oplichter die zich voordeed als medewerker van de Rabobank. Haar nicht Carla legt uit dat Marjoke maandagmiddag een telefoontje kreeg van iemand die zich voordeed als bankmedewerker en vertelde dat haar pasje verouderd was. Toen haar rekeningnummer werd verifieerd, zei Marjoke dat dat klopte, maar toen de oplichter - waarschijnlijk expres - een willekeurige pincode noemde, corrigeerde Marjoke hem en noemde haar werkelijke pincode. "Ze is zo goed van vertrouwen." Daarna kreeg ze een nummer dat ze moest bellen om een afspraak te maken met iemand die haar pasjes zou ophalen. Marjoke ruikt geen onraad en belt het nummer, waarna er al snel iemand voor de deur staat om de bankpas buit te maken.
"Binnen twee uur was het geld opgenomen. Negentienduizend euro en een beetje", vat Carla de schade samen. "Haar weduwenpensioen en al haar spaarcentjes, zelfs tot duizend euro in de min. Toen ik dat hoorde begon ik vreselijk te huilen. Echt heel zielig. Schoften." Omdat Marjoke voor Carla 'een tweede moeder' is geweest, besloot Carla een inzamelingsactie voor haar 'lievelingstante' op touw te zetten. "Dat is wel het minste wat ik voor haar kan doen." Om de rest van de maand - tot haar volgende AOW - door te komen, heeft de Rabobank driehonderd euro naar Marjoke overgemaakt. "Als een coulanceregeling, maar dat moet ze wel terugbetalen."
Dat laatste lijkt geen probleem, want sinds de online inzameling gisteren in de namiddag werd gestart, is er al ruim zevenduizend euro opgehaald. "Op dat gebied zie ik het positief in", zegt Carla over de financiële compensatie die haar tante ten deel valt. Onder de talloze donateurs zijn ook veel oud-leerlingen van Marjoke. "Onwijs lief." Marjoke is volgens haar nicht nog te aangeslagen om op de gebeurtenissen te reageren. "Ze is erg emotioneel, wat logisch is." Ze heeft inmiddels aangifte gedaan, bevestigt ook de politie. Er zijn nog geen verdachten opgepakt, al zit de politie er achteraan. "We kijken waar het geld is opgenomen en moeten dan van de officier toestemming krijgen om camerabeelden te vorderen", aldus een politiewoordvoerder.
Overigens komen er de afgelopen weken meer meldingen van babbeltrucs vanuit de regio binnen waarbij de oplichters op (vrijwel) identieke wijze te werk gaan. Zo zijn er vorige week donderdag in Bergen vier mensen opgelicht door een 'medewerker van de Rabobank', twitterde wijkagent Bas Klene. De politiewoordvoerder laat weten dat die gedupeerden ook allemaal duizenden euro's armer zijn. Omdat de slachtoffers zonder uitzondering 'mensen op leeftijd' zijn en hun geheugen daarom hapert, geeft de politie geen signalement vrij.
De politie gaat er (nog) niet van uit dat dezelfde groep daders achter de vijf geslaagde babbeltrucs zit. "Het komt veel voor, dus het zou kunnen dat meerdere daders dezelfde werkwijze hanteren", aldus de woordvoerder. Ze waarschuwt dat de bank 'nooit op deze manier naar gegevens zal vragen'. En wie telefonisch een afspraak heeft gemaakt met iemand die een bankpas komt ophalen, krijgt het advies om de politie te bellen. "Als we niemand hoeven te reanimeren, komen we even langs", besluit de woordvoerder.