Twee verdachten van de overvallen op de Jumbo's in Alkmaar en Haarlem in april 2020 zijn veroordeeld tot jeugddetentie. De twee toen 17-jarige Alkmaarders zijn beide schuldig verklaard aan de Haarlemse ramkraak. Voor de gewapende overval twee weken later op de Jumbo aan de Winkelwaard in Alkmaar, is alleen de jongste veroordeeld. De oudste werd wel schuldig verklaard aan diefstal van de scooter waarmee werd gevlucht. Beide hielden ze vol onschuldig te zijn.
De jongste van de twee kreeg acht maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel, oftewel jeugd tbs, en hij moet schadevergoedingen betalen aan mensen die bij de overvallen aanwezig waren. De oudste kreeg zestien maanden, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ze zijn overigens allebei al eerder voor vermogensdelicten veroordeeld. De oudste had nog een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur staan. Die moet hij nu uitvoeren.
Op 4 april 2020 ramde een gemaskerde man 's ochtends de deuren van een Haarlems winkelcentrum met een bestelauto, om vervolgens door de pui van de Jumbo te rijden. Een tweede overvaller rende er achteraan en verloor daarbij zijn pet. Medewerkers waren op dit moment bezig de winkelopening voor te bereiden, en waren daarbij met geldlades in de weer. Eén van hen moest opzij springen voor de auto. De overvallers gingen er met rond 4.500 euro vandoor op een scooter. Daarbij vielen ze verderop, maar ontkwamen evengoed.
Op 20 mei 2020 vond een gewapende overval plaats op de Jumbo aan de Winkelwaard. De daders drongen vlak voor sluitingstijd binnen. Eén van hen bedreigde het personeel en ook klanten met wat leek op een vuurwapen. De overvallers eisten geld uit de geldautomaat en daarbij werd een medewerker tegen het hoofd geslagen. Ze gingen er met twee geldcassettes met ruim 2.500 euro vandoor op een gestolen scooter.
De rechtbank had meerdere bewijzen. De in Haarlem verloren pet bevatte DNA van de oudste verdachte, en in mindere mate ook van de jongste. Daarnaast is het een bijzondere pet. De twee spraken na hun aanhouding op het politiebureau over precies zo'n pet, zonder te weten dat ze werden afgeluisterd. Ze bespraken ook welk bewijs er tegen hen was en hoe ze een en ander zouden uitleggen.
Op de slaapkamer van de jongste verdachte achter een kast handschoenen gevonden, waar een glasdeeltje op zat met dezelfde specifieke kenmerken als het glas van de Jumbo-deuren in Haarlem. Verder bleek uit getapte telefoongesprekken van de moeder van de tweede verdachte, dat zij haar zoon herkende, toen Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan de overval. Ook zijn de twee op beelden van de scooterdiefstal herkend.
Een dag na de overval werden in Oudorp twee geldcassettes gevonden, op de plek waar de vluchtscooter voor het laatst was gezien. Op de draaiknop van één van de cassettes zat DNA dat matchte met de jongste verdachte. Daarmee geconfronteerd bij een politieverhoor beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Pas op de zitting, zes maanden later, verklaarde hij dat hij de cassettes toevallig had zien liggen toen hij onderweg was naar zijn vriendin en er één openmaakte. Dat vond de rechtbank niet aannemelijk.
Jeugd tbs voor de jongste is een pittige maatregel, maar wordt door de rechtbank nodig geacht tegen herhaling. Uit onderzoek blijkt dat hij onder meer lijdt aan een gedragsstoornis en cannabis gebruikt.