Donderdagmiddag was voor de dertigste keer de jaarlijkse herdenking bij Kamp Schoorl. Ruim 35 speciaal genodigden mochten erbij zijn. Andere geïnteresseerden waren aangewezen op een uitzending via YouTube.
Het voormalige kamp bij de duinen van Schoorl werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als interneringskamp en later als doorvoerkamp voor Joden en communisten. 689 Joodse mannen werden naar Duitsland gedeporteerd, slechts twee van hen kwamen levend terug.
Er is nu weinig dat nog herinnert aan wat er zich vroeger aan de Oorsprongweg in Schoorl heeft afgespeeld. Tussen de duinen en een vakantiepark staat wel een steen, een herdenkingsmonument, die de plek markeert waar vroeger Kamp Schoorl lag. Ook al vielen er hier geen doden, was de plek een onmiskenbare schakel in de moord op talloze onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kamp Schoorl werd in eerste instantie opgebouwd als een Nederlands legerkamp. Nadat de Duitsers ons land binnenvielen in 1940, namen zij het kamp in gebruik. De bezetter begon het legerkamp in Schoorl te gebruiken als plek om mensen uit geallieerde landen als Frankrijk en Engeland die in Nederland verbleven op te sluiten. Schoorl was het eerste gevangenenkamp dat door de Duitsers in Nederland werd ingericht.
Na een jaar gingen de Duitsers het kamp gebruiken als doorvoerkamp. Jonge Joodse mannen, die bijvoorbeeld tijdens verschillende razzia's werden opgepakt, kwamen hier terecht. Het was het tussenstation voor de dood. 689 mensen werden via hier uiteindelijk via Buchenwald naar Mauthausen gebracht. Slechts twee van hen overleefden.