RGS Development in Broek op Langedijk werkt al enkele jaren aan doorbraken in de wereld van de elektriciteit. Onder de noemer Thermagy is een materiaal ontwikkeld voor omzetting van hitte in elektriciteit, en onder E-magy werd een soort siliciumpoeder gemaakt dat lithium-ion batterijen drastisch verbetert. De laatste paar jaar is het poeder uitvoerig getest. Mede dankzij een grote investeerder is RGS nu klaar voor grootschalige productie en zoekt het een locatie in Nederland voor een fabriek.
De opslag en ook laadsnelheid van lithium-ion batterijen wordt beperkt doordat het grafiet in de anode uitzet bij hitte. Het Langedijker poedertje heeft daar door zijn nano-poreuze structuur veel minder last van. Dat zorgt volgens RGS niet alleen voor 40 procent meer capaciteit, ook gaat opladen vijf keer sneller én takelen de batterijen niet langzaam af. En het mooie is: het wordt van zand gemaakt. Overal te vinden en lekker goedkoop.
In februari zegde de Nederlandse investeerder SHIFT Invest 5 miljoen euro toe. Ook het Ministerie van Economie & Klimaat en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland investeren in grootschalige productie.
Vanaf 2023 wil RGS genoeg siliciumpoeder leveren dat Europese batterijfabrikanten op grote schaal kunnen produceren. Op termijn moeten tien machines jaarlijks bij elkaar 3.000 ton poeder maken, goed voor een half miljoen accupacks in elektrische auto’s. (foto: E-magy)