Het Openbaar Ministerie kan na twee maanden onderzoek nog steeds niet zeggen of het wel of niet strafbaar is om een luier toe te sturen naar een moskee met de denigrerende tekst 'paascadeau voor de jankerds van deze maatschappij'. Begin april ontvingen een aantal moskees in Nederland dit postpakketje, waaronder de Sunni-Razvi moskee in De Hoef. Het werd getypeerd als een dreigbrief, en de Alkmaarse moskee deed aangifte van belediging. Burgemeester Emile Roemer nam de kwestie heel hoog op en gaf de zaak in handen van de politie, met de opdracht om hier prioriteit aan te geven. Die zou proberen de afzender te traceren.
Burgemeester Roemer bracht maandag een bezoek aan de moskee en liet zich informeren over de impact van de zending op de geloofsgemeenschap. Die is groot geweest, zo liet het moskeebestuur aan de burgemeester weten. Volgens bestuurder Nazir Anwar Ali was er veel angst. Tegelijk kwamen er ook veel hartverwarmende steunbetuigingen binnen vanuit de moslimgemeenschap en van daarbuiten: "Dat heeft heel veel voor betekend en we zijn er erg dankbaar voor. In moeilijke situaties leer je je vrienden kennen." Na het overleg moest de burgemeester natuurlijk blijven eten.
Over de speurtocht naar de afzender van de dreigbrief kon de burgemeester geen ontwikkelingen melden. Zelfs is het zeer de vraag of er nu een politieonderzoek loopt of ooit is gestart. De aangifte is begin april gedaan wegens belediging. Als een dader kan worden gevonden, staat daar een maximum celstraf op van drie maanden, maar die wordt vrijwel nooit opgelegd. Daders van eenvoudige belediging kunnen meestal een geldboete verwachten van 150 tot 200 euro. Justitie beoordeelt of het een strafbare gedraging is om een luier te versturen met de denigrerende tekst, of dat dit valt onder de vrijheid van meningsuiting. Hoe lichter het vergrijp, des te minder opsporingsmiddelen mag de politie inzetten.
De politie heeft de opdracht van de burgemeester doorgeschoven naar het Openbaar Ministerie, om te vragen wat ze hiermee moet. Die neemt alle tijd om hier een opvatting over te formuleren. De burgemeester kon maandag niet meer melden dan dat de zaak nu ligt bij een officier van justitie die gespecialiseerd is in discriminatiezaken. Deze zal volgens burgemeester Roemer binnen enkele weken een besluit nemen over de afdoening.
Of het Openbaar Ministerie vindt dat hier iets strafbaars is gebeurd, kan of wil justitie zelf nog steeds niet zeggen. 'De actuele stand van zaken is dat aangifte is gedaan', is het enige wat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland erover meldt: "Deze aangifte is in behandeling genomen en het Openbaar Ministerie beoordeelt nu of er sprake is van een strafbare gedraging".
De woordvoerder laat in het midden wanneer justitie een besluit neemt: "Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen. Over het verdere verloop zal uiteraard eerst de aangever worden geïnformeerd en daarna eventueel pas de pers. Ik kan niet aangeven op welke termijn dit zal zijn".