Reclame

Provincie Noord-Holland maakt het mogelijk dat gemeenten in Noord-Holland Noord vakantieparken zonder perspectieven tijdelijk of permanent kunnen laten bewonen. Het toestaan van andere functies is lastig door provinciale- en Rijksregelgeving, maar de Omgevingswet 2022 biedt meer ruimte. De Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 sluit aan op die wet, waarvan overigens vandaag, donderdag, bekend werd gemaakt dat die niet op 1 januari ingaat maar pas op 1 juli.

Sinds 2018 liet de provincie de levensvatbaarheid van meer dan 200 vakantieparken en campings onderzoeken en indelen op kwaliteit. Daaruit volgde dat rond 30 vakantieparken geen perspectief meer hebben als recreatiepark en risico lopen op verloedering en mogelijk ondermijnende activiteiten. Ook is er vaak al langere tijd sprake van illegale bewoning, al dan niet door tijdelijke arbeidsmigranten.

Gemeenten kunnen straks toestemming geven voor (tijdelijke) bewoning, als kan worden aangetoond dat er een specifiek probleem mee wordt verholpen. dat aangeeft welk probleem er wordt opgelost en in welke behoefte voorzien wordt, kunnen gemeenten vakantieparken een woonfunctie geven. Als een nieuwe stedelijke ontwikkeling op de plek niet kan, is een tijdelijke woonfunctie mogelijk tot 10 jaar. Dit is gunstig voor woningzoekenden met urgentie, bedrijven met buitenlandse seizoenarbeiders en voor eigenaren van noodlijdende vakantieparken.

Cees Loggen, gedeputeerde Wonen: “Ik hoop dat we samen met gemeenten twee vliegen in één klap kunnen slaan: verbetering van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving van deze gebieden en de creatie van al dan niet tijdelijke bewoning, koop of huur. De transformatie van vakantieparken lost de woningnood niet op, maar we hopen dat het een steentje bij kan dragen. Daarbij helpt het gemeenten in hun wens om verloederde vakantieparken te saneren.” (foto: Pexels / Tobias Bjørkli)
Pin It
Bekeken: 2116x
Reclame