Apotheek Regenboog heeft een kort geding van verzekeraar VGZ gewonnen. De Alkmaarse rechtbank bepaalde dat de apotheek geen verboden, onjuiste of misleidende informatie gaf in berichten aan cliënten, met betrekking tot gebruik van antidepressiva en vergoedingen. VGZ had door de twist het contract met Regenboog, onder meer gevestigd in Alkmaar, al opgezegd per 1 januari.
Apotheek Regenboog had vele jaren een contract met VGZ, maar er ontstond onenigheid na een landelijke discussie over het stoppen met antidepressiva. 'Cold turkey' stoppen, abrupt dus, kan ongewenste effecten hebben. Doorgaans wordt dan ook geadviseerd om af te bouwen. Farmaceuten leveren alleen geen medicatie die daar op aansluit.
Regenboog doet dat wel, met speciale 'taperingstrips'. Elke pil heeft iets minder werkzame stof, afgestemd op de cliënt. VGZ en de meeste andere zorgverzekeraars vergoeden dit niet omdat het niet als 'rationele farmacotherapie' wordt aangemerkt.
De apotheek heeft cliënten diverse keren geïnformeerd over het gebrek aan vergoeding door VGZ, en voor de beëindiging van het contract. In één van de brieven, die via huis-aan-huisbladen is verspreid, werden verzekeraars genoemd die de strips wél vergoeden. VGZ vindt de informatie onjuist en misleidend, en dat het verboden was om andere verzekeraars te noemen.
De voorzieningenrechter stelt VGZ in het ongelijk omdat Regenboog wel andere opties geeft, maar daarbij geen aanbeveling doet. VGZ wordt nota bene als mogelijke verzekeraar genoemd. Wel vindt de rechter dat de apotheek het recht op privacy schond door namen van specifieke VGZ-medewerkers te noemen. Regenboog moet dit rectificeren.