Er was donderdagavond geen stemming nodig in de Alkmaarse gemeenteraad voor een motie om de gemeentelijke schulden kwijt te schelden van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. De verontwaardiging over de handelwijze van de Belastingdienst was bij alle fracties merkbaar. Wethouder Verbruggen (PvdA) en de gemeenteraad zaten dan ook helemaal op een lijn.
De motie was ingediend door GroenLinks en mede ingediend door D66, Leefbaar Alkmaar en de PvdA. Alleen over wat details ontstond er wat discussie. De meeste fracties wilden de slachtoffers een hart onder de riem steken. Wethouder Verbruggen deelde met de raad zijn ontzetting over de administratieve chaos bij de Belastingdienst. De gemeente had opgevraagd bij de Belastingdienst hoeveel slachtoffers van de toeslagenaffaire uit de gemeente Alkmaar kwamen.
Die gegevens konden door privacyregels eerst niet worden gegeven, en later werd alleen een getal doorgegeven: 23. De gemeente Alkmaar riep slachtoffers toen op zich zelf bij de gemeente te melden. Inmiddels hebben al 104 inwoners zich gemeld. Na een check bij de Belastingdienst werd bevestigd dat dit allemaal inderdaad mensen zijn die tot de gedupeerden behoren. "Tot mijn woede," vertelt Verbruggen: "Wie weet hoeveel er nog meer zijn?” Verbruggen weet niet of al die Alkmaarders ook daadwerkelijk schulden hebben bij de gemeente. "Vast wel", was zijn antwoord op een vraag daarover. Hij beloofde de raad een overzicht zodra de gemeente het in kaart had gebracht.
Gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben vaak zo weinig geld over dat ze allerlei rekeningen en aanslagen hebben van vele schuldeisers. Verbruggen wilde ervoor waken dat een kwijtschelding van de gemeente ertoe leidt dat andere schuldeisers de duimschroeven verder aandraaien. De wethouder zei in gesprek te zijn, landelijk, over maatregelen daartegen.