Dankzij lokale ondernemers is de grootste Nederlandse digitale vestigingsplaats voor criminelen ooit blootgelegd. Via een bedrijvengebouw aan de Celciusstraat 32 in Heerhugowaard voerden tientallen organisaties allerlei illegale praktijken uit, van diverse soorten oplichting en fraude tot financiering van criminaliteit en terrorisme. In opdracht van burgemeester Bert Blase is de criminele hub opgedoekt.
Op het adres stonden honderden bedrijven ingeschreven, waarvan tientallen crimineel. Andere blootgelegde praktijken zijn belastingontduiking, illegale onderhuur, valsheid in geschrifte en ongebruikelijk bezit en registratie van 800 voertuigen. Aan de voertuigen kon 300.000 euro aan niet te innen boetes worden gekoppeld. Ook werden op het adres grote hoeveelheden verboden middelen geleverd voor de productie van cocaïne, waarbij miljoenen euro’s werden witgewassen.
Verder werden via het adres op De Zandhorst diverse bedrijven opgericht, die na aankoop van goederen weer snel werden opgeheven (turbo liquidatie), zodat leveranciers konden fluiten naar hun geld. Er werden ook nep-webshops geregistreerd, waarmee vele consumenten werden opgelicht.
Veel criminele activiteiten kregen landelijke aandacht via media, waaronder Undercover in Nederland, Stegeman op de Bres en de TROS-programma's Opgelicht, Radar en Kassa. Bijvoorbeeld de cocaïnewasserij in Nijeveen en de witwaspraktijken van een drankenhandel in Rotterdam zijn verbonden aan het Waardse adres.
Burgemeester Blase is blij met de ondernemers die melding deden: “Soms zien we dingen waarvan we weten of waarvan ons gevoel zegt dat er ‘iets’ niet klopt. Signalen die kunnen duiden op illegale praktijken. Meld het dan via meld misdaad anoniem, want uw ogen en oren zijn belangrijk voor de opsporingsinstanties. Onze boodschap aan ondernemers en inwoners is dan ook dat je goed moet weten met wie je zaken doet. Publiciteit geven aan deze zaken helpt ondernemers en inwoners nog alerter te zijn.”
De signalen van de lokale ondernemers werden opgepakt door het Regionale Informatie- en Expertisecentrum Noord-Holland, bestaande uit de politie, Belastingdienst, de FIOD, het Openbaar Ministerie en de gemeente Heerhugowaard. De Kamer van Koophandel zal mogelijk overgaan tot het uitschrijven van malafide bedrijven en ook het aanschrijven van de bonafide ondernemers, zodat zij niet de dupe worden van de sluiting.
De politie en gemeente Heerhugowaard vragen om alertheid. Ondermijning valt niet snel op, maar er zijn nog wel eens signalen als geblindeerde ramen, bedrijven zonder klanten, een vreemde lucht of activiteiten op ongewone tijdstippen.