In gemeente Alkmaar wordt op 1.500 plekken zonder toestemming gebruik gemaakt van gemeentegrond. Het gaat om totaal 62.000 m2. Zo nu en dan werd hier al tegen opgetreden, veelal kregen gebruikers dan de mogelijkheid om de grond te huren of te kopen, maar het college wil echt werk maken van het oneigenlijke gebruik terug te dringen.
Wethouder Paul Verbruggen legt uit dat veel mensen vaak niet eens door hebben dat ze gemeentegrond bezetten, omdat ze niet weten waar de grenzen precies liggen. "Op sommige plekken is er een strook tussen een tuin en een sloot en dan zie je dat de bewoners dat stuk bij hun tuin getrokken hebben. Vaak is dat niet zo'n probleem, maar hier en daar liggen er leidingen of kabels in de grond, en daar moeten we toch bij kunnen. Dat kwam wel eens voor. Toen moest er een mooi stukje tuin overhoop."
De aanpak van oneigenlijk grondgebruik staat in het coalitieakkoord, maar met name door corona liggen de prioriteiten dit jaar anders. Bovendien is het een wat ingewikkelde kwestie. Inmiddels kan meegelift worden op ervaringen in andere gemeenten. De ervaring in andere gemeenten leert dat ongeveer de helft akkoord gaat met huur of koop van de grond. Soms hebben gebruikers mazzel, als de gemeente 20 jaar lang het gebruik heeft gedoogd, verjaart de kwestie. Er is 100.000 euro gereserveerd voor het programma. Wat het gaat opleveren is afwachten.